Veus L'última bruixa
Mercè Arànega, Sergi Vallès i Chantal Aimée són les veues de "L'ultima bruixa"

iCat estrena "L'última bruixa", una sèrie de ficció en format podcast

Avui, 25 de gener, iCat ha estrenat el podcast "L'última bruixa", que segueix les vivències d'una bruixa que, escapant-se d'un famós caçador de fetilleres, es trasllada a diferents localitats de Catalunya en diferents moments de la història i fins a l'actualitat. El podcast és una història d'Anna Maria Ricart Codina interpretada per Mercè Arànega, Sergi Vallès i Chantal Aimée i promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat.

A partir d'avui els oients d'iCat, l'emissora cultural de Catalunya Ràdio, podran escoltar la sèrie de ficció "L'última bruixa", el nou podcast de l'emissora que, durant deu capítols, segueix la història d'una bruixa que, intentant-se escapar de Joan Malet, un famós caçador de bruixes, busca on lloc on viure. En aquesta recerca d'un lloc on establir-se, la bruixa passa per diferents localitats catalanes en diferents moments de la història del país i fins a l'actualitat. En cada un d'aquests llocs acaba sent testimoni d'un fet que, amb el temps, s'acabarà convertint en llegenda. Paral·lelament, a l'actualitat, un home està confinat a casa arran d'una pandèmia juntament amb una gata que de vegades parla, tot i que ell no la sent. Una nit, l'home sent sorolls estranys al pis del costat on, suposadament, no viu ningú. Aquesta presència l'obsessionarà cada dia més.

Aquest és el punt de partida dels deus capítols de "L'ultima bruixa", una història escrita per la dramaturga Anna Maria Ricart Codina, amb idea original de l'actor Sergi Vallès, codirigida pels mateixos Vallès i Codina. Vallès també dona veu a l'home confinat a casa seva. Completen el repartiment Mercè Arànega, com la bruixa, i Chantal Aimée, com la gata. El podcast és una producció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb producció executiva de Kabuts i la col·laboració de Catalunya Ràdio i iCat.

A cada capítol, a banda de saber què passa a la bruixa, es descobreix una llegenda catalana. La de Maria Pujol, més coneguda com la Napa, una dona de Prats de Lluçanès acusada d'haver matat una nena al segle XVIII; la de l'ocell de la Pesta, ubicada a Sant Feliu de Guíxols al segle XVII; la de la cala del Peix de Sant Feliu de Guíxols, a principis del segle XX; la del castell d'Arbeca; la de les dones valeroses de Tortosa, al segle XII, o la de la bruixa Biosca, en són algunes.

La base d'aquest projecte és posar en valor la riquesa de totes aquests històries i llegendes i, en definitiva, de la tradició oral catalana. Es trasllada aquest patrimoni intangible a un suport actual, com és una sèrie de ficció en format podcast. Es fa, per tant, una mirada cap a la història i les seves llegendes des d'una òptica actual, barrejant escenaris del passat i del segle XXI, amb la voluntat, també, de captar públic nou cap a la cultura pròpia.

"L'ultima bruixa" també vol provocar un canvi de percepció en el concepte que es té cap a aquestes dones, titllades de bruixes. Moltes van ser acusades injustament, maltractades i assassinades a Catalunya entre els segles XV i XVII. Les bruixes van ser dones perseguides en una comunitat patriarcal i, en aquest sentit, a la història de "L'última bruixa", escrita i protagonitzada per una dona, es reivindica també la mirada feminista.

Els deu capítols de "Lúltima bruixa" estaran disponibles a partir d'avui a la pàgina web d'iCat i Catalunya Ràdio..

Fitxa tècnica i artística

Veus: Mercè Arànega, Sergi Vallès i Chantal Aimée
Guions: Anna Maria Ricart Codina
Direcció: Sergi Vallès i Anna Maria Ricart Codina
Disseny sonor i música original: Rafel Plana
Postproducció sonora: Rafel Plana i Adrià Martínez Cassorla
Fotografia: Pep Salvat
Disseny gràfic CCMA: Lídia Sardà

icat.cat/bruixa
catradio.cat/bruixa

Anar al contingut