Dimecres, a les 23.30

Humor revulsiu, com es vesteix i Melani Olivares, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. L'humor com a eina per qüestionar-s'ho tot, per què es vesteix com es vesteix i l'actriu Melani Olivares, protagonistes d'un nou capítol marcià

Fer servir l'humor com a eina per despertar consciències és el que fan els protagonistes del reportatge. El cineasta Terry Gilliam, políticament incorrecte per definició, ha utilitzat sempre la imaginació i el sentit de l'humor per sortir-se del camí preestablert. El seu objectiu ha estat fer pensar a la gent. Uns altres cineastes, en aquest cas catalans, Esteve Soler i Gerard Quinto, han portat a l'extrem situacions quotidianes per trencar un a un els valors sobre els quals suposadament se sustenta la societat. El resultat és "7 raons per fugir (de la societat)", una pel·lícula que s'estrena el 5 d'abril. Fer humor feminista amb caques animades també és una proposta trencadora. L'autora és Lula Gómez, que s'ha inventat aquests personatges per evidenciar les injustícies masclistes que pateixen cada dia les dones. Els vídeos de "Eres una caca" es poden veure a Instagram, on aplega milers de seguidors, i el seu humor feminista ha saltat ara al paper i es publicarà en forma de llibre a finals de mes. Roger Peláez és un humorista  que dibuixa i actua en solitari. El seu humor no té límits i ell diu que el fa servir per defensar-se de les agressions constants que rep. Ara se'l pot veure a l'Antic Teatre un dimarts de cada mes amb l'espectacle "Mandonguilles de frenillo".

És un acte poc o molt meditat, però cada dia la gent es vesteix i es desvesteix. Com es relacionen amb la roba i, sobretot, com la consumeixen? Ho fan de manera responsable i sostenible?  En parlaran la periodista i consultora de moda Charo Mora, directora del FeedDog, el festival de cinema documental dedicat a la moda, que tot just comença. També Mònica Noguero, creadora tèxtil especialitzada en punt artesà, portaveu de l'Associació Moda Sostenible Barcelona. Sebastià Pons, dissenyador de moda mallorquí format a la prestigiosa Central Saint Martin's School of Arts & Design, de Londres, on va conèixer Alexander McQueen, de qui va ser estret col·laborador a Givenchy. Actualment és professor del mòdul de sostenibilitat de l'Istituto Europeo di Design (IED) de Barcelona i dirigeix la firma Muchache des de Mallorca, centrada en la confecció artesanal de peces de roba sense gènere i de talla única. I també en parla Peter Strickland, cineasta britànic que ha dirigit la pel·lícula "In fabric", que va participar en l'última edició del Festival de Sant Sebastià i que s'estrenarà comercialment al llarg del 2019. És una sàtira sobre el consumisme i el poder de seducció de la roba que gira entorn a un vestit mortífer.

Els marcians estan intrigats per saber com Melani Olivares s'ho fa per manegar una família desgavellada com la que li ha tocat a "Benvinguts a la família". Per això l'abdueixen, i amb, ella, s'enduen també el seu fill petit. Què pensarà d'haver anat a petar a una nau espacial?

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè si els marcians aterren avui mateix puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: el Festival de literatura MOT, d'Olot i Girona; el Festival del pensament del Penedès "Vilapensa", a Vilafranca; l'Obra "La Zanja", a La Villarroel,  de Barcelona i l'exposició "Louise Bourgeois' Prints", a la Galeria Marlborough de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut