Enric Granados
Enric Granados
Els dies 23, 24 i 25 de març

Homenatge al compositor Enric Granados, a Catalunya Música i al 33

TV3 i Catalunya Ràdio s'uneixen als actes amb motiu del centenari de la mort d'Enric Granados amb una programació especial, que s'emetrà els dies 23, 24 i 25 de març a l'emissora Catalunya Música i al canal 33.

"L'amor i la mort d'Enric Granados", en un programa especial

Aquest dimecres i el dijous, a les 20.00, Catalunya Música oferirà el programa especial "L'amor i la mort d'Enric Granados", centrat en la figura de l'insigne compositor català. L'espai es tornarà a emetre el dilluns 28 de març, a les 17.00.

Enric Granados va morir el 24 de març del 1916, ara fa cent anys. En record seu, Catalunya Música presenta un programa especial que reviurà els últims esdeveniments de la seva vida: el viatge a Nova York i l'estrena de l'òpera "Goyescas" al Metropolitan Opera House; el concert que va oferir a la Casa Blanca convidat pel president dels Estats Units, Woodrow Wilson, i el seu retorn a Europa, passant per Londres, amb la seva mort en un accident a bord del vaixell "Sussex", que va ser torpedinat per un submarí alemany en plena Primera Guerra Mundial.

"L'amor i la mort d'Enric Granados" és un programa especial en forma de radionovel·la en dues parts, en què el mateix Granados, en la veu de l'actor Xavier Fernández, explica molts fets de la seva vida i convida a reviure els últims dies que va poder compartir amb grans personalitats de l'època com Pau Casals, Miquel Llobet i Maria Barrientos. Escrit i dirigit per Mònica Pagès, l'espai ha comptat amb l'adaptació radiofònica de Victòria Palma, el muntatge tècnic de Pau Blasi, i la participació de locutors de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

José Menor i Alicia de Larrocha, a "Els concerts"

Catalunya Música també emetrà dos concerts centrats en la figura i l'obra del compositor lleidatà. El primer és el que va oferir el pianista José Menor a l'Auditori Enric Granados de Lleida el 28 de gener i que va donar el tret de sortida als actes de commemoració del centenari Granados. Aquesta actuació s'emetrà a l'espai "Els concerts", dimecres a les 21.00.

La segona proposta és un enregistrament històric del concert que la pianista Alicia de Larrocha va oferir al Concertgebouw d'Amsterdam el 29 de gener del 1984, enregistrat per la KRO dels Països Baixos. En aquella ocasió, la pianista catalana va interpretar música de Wolfgang Amadeus Mozart i la Suite per a piano "Goyescas", d'Enric Granados. Aquesta gravació s'emetrà a l'espai "Els concerts", dijous a les 11.00.

 

L'últim concert de la Marató Granados, en directe

Dijous, a les 21.00, Catalunya Música oferirà en directe l'últim concert de la Marató Granados del 6è Festival de Pasqua de Cervera, des del paranimf de la Universitat de Cervera. La transmissió de "L'amor i la mort. Granados, del record a la contemporaneïtat", amb la soprano Ofèlia Sala, el pianista Jordi Camell i el rapsode Joan Margarit, es farà amb els comentaris Carmina Malagarriga.

El 6è Festival de Pasqua de Cervera, que se celebra del 24 al 26 de març, comença el mateix dia del centenari de la mort d'Enric Granados, que és l'eix central del certamen d'aquest any. Aquest concert serà la clausura de la Marató Granados, que es farà el mateix dia i inclourà diverses actuacions amb la seva música com a protagonista, a més de projeccions, xerrades, presentacions i activitats gastronòmiques centrades en el pianista i compositor lleidatà.

El programa inclourà l'ària "La Maja y el Ruiseñor", de l'òpera "Goyescas", i "L'amor i la mort", de la suite per a piano "Goyescas", com també els cicles "Canciones amatorias" i "Cançons catalanes" per a soprano i piano. També s'interpretaran cinc cançons sobre poemes de l'últim llibre de l'escriptor de la Segarra Joan Margarit, "Des d'on tornar a estimar", que el Festival ha encarregat als compositors Josep M. Guix, Albert Guinovart, Albert Carbonell, Xavier Pagès-Corella i Bernat Vivancos.

La transmissió d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

El documental "Granados, el color de la música" i una selecció d'enregistraments

Divendres, a les 23.45, al programa "Catmúsica" del 33, Àlex Robles presentarà el documental "Granados, el color de la música" i una selecció d'enregistraments d'artistes de primer nivell de diferents èpoques i en diversos escenaris, fets pels equips de TV3 els últims 30 anys.

El documental és una semblança del personatge i, sobretot, de l'artista, del músic que innova, del compositor que troba, curiosament, en la pintura, la gran font d'inspiració. Per Enric Granados, les tecles del piano van ser com la paleta per als pintors. Nascut a Lleida el 1867, va morir a l'oceà Atlàntic el 24 de març del 1916, quan tornava de Nova York amb la seva dona. Viatjaven amb el vaixell britànic "Sussex", que va ser torpedinat per un submarí alemany al canal de la Mànega, i tots dos van morir ofegats. El documental planteja aquest moment dramàtic, situant el personatge dins l'època en què va viure. En aquest treball hi participen, entre d'altres, l'historiador Josep M. Ainaud de Lasarte, la periodista Mònica Pagès i Antoni Carreras i Granados, nét del compositor.

La vetllada del 33 dedicada a Enric Granados continuarà amb una mostra de la seva música interpretada per artistes de primera línia i de diferents generacions. La primera serà la pianista Alicia de Larrocha al Palau de la Música Catalana, l'any 1985, interpretant les "Escenes romàntiques". També des del Palau, la soprano Victòria dels Àngels, en un concert del 1991, canta dues cançons de Granados amb l'acompanyament de Manuel García Morante. Del Festival de Pasqua de Cervera del 2011, arriba una obra de cambra vibrant, el "Quintet en sol menor", interpretat per la pianista Alba Ventura i el Quartet Casals. I, finalment, algunes "Tonadillas" cantades per la soprano Ainhoa Arteta i l'Orquestra de Cadaqués a l'Auditori de Girona l'any 2009, amb arranjaments d'Albert Guinovart. 

 

catmusica.cat

tv3.cat/catmusica

blogs.tv3.cat/catmusica

 

Anar al contingut