Ovidi Montllor, homenatjat a TV3 i Catalunya Ràdio
Ovidi Montllor, homenatjat a TV3 i Catalunya Ràdio

Homenatge a Ovidi

Aquest 2015, fa vint anys de la mort del cantautor i actor valencià Ovidi Montllor. Per recordar el seu testimoni en el món de la música i la interpretació, TV3 i Catalunya Ràdio dediquen una programació especial a l'artista d'Alcoi.

El 10 de març del 1995, Ovidi Montllor moria a Barcelona, després de tota una vida dedicada a la música i a la interpretació. Una trajectòria poc reconeguda, i sovint oblidada, que enguany es reivindica amb motiu del 20è aniversari de la seva mort. TV3 i Catalunya Ràdio preparen una programació especial per recordar-lo, que s'emetrà el dimarts 10 de març. A més, durant tot l'any, diversos programes i informatius seguiran els actes en record d'Ovidi i el material audiovisual emès quedarà recollit al portal de TV3 i Catalunya Ràdio.  

Ovidi per Ovidi

Televisió de Catalunya presenta el programa "Ovidi per Ovidi", de Jordi Lara i Ramon Millà, que s'emetrà el 10 de març, a les 23.00, al 33, el mateix dia en què es compleixen 20 anys de la mort d'Ovidi Montllor. 

"De nano, la meva mare, quan em trobava malament, em feia una llimona escorreguda i no sé per què funcionava". Aquesta confidència de l'Ovidi dóna peu a la proposta visual del programa. La llimona és el cítric de la seva terra, però és també l'àcid de la crítica social que impregna la seva obra. Llimones tallades, apilades, espremudes damunt la terra, són el leitmotiv de la careta i fil conductor visual del programa.

L'especial dóna la veu directament al mateix Ovidi Montllor. Jordi Lara i Ramon Millà s'han capbussat en els arxius de Televisió de Catalunya i la fonoteca de Catalunya Ràdio, on hi ha unes quatre hores d'entrevistes a l'artista, i han seleccionat les declaracions de l'Ovidi que conduiran l'espectador en primera persona pel seu pensament artístic i el seu itinerari vital.

Les seves mateixes paraules, completades visualment amb fotografies i retalls de premsa de l'arxiu personal del cantautor, introdueixen les tretze cançons o recitacions que l'artista alcoià va interpretar en diferents programes històrics de Televisió de Catalunya, que també s'inclouen en el documental. Un dels temes que el programa permetrà redescobrir és la versió de "Dos anònims", que Ovidi Montllor va interpretar des de Pals, acompanyat de Toti Soler, en l'emissió inaugural de Televisió de Catalunya, el 10 de setembre de 1983.

Amb aquesta proposta singular, deixant de banda els testimonis de terceres persones i les valoracions de la posteritat per donar la paraula a l'Ovidi mateix, Televisió de Catalunya fa una aportació exclusiva a la memòria i a la vigència de l'obra de l'alcoià. Un artista incòmode que deia el que calia dir amb contundència i tendresa alhora.

Deu catalans i un rus

Després de l'especial "Ovidi per Ovidi", a les 00.00, el 33 emetrà el concert "Deu catalans i un rus, un homenatge a Ovidi Montllor", enregistrat el 10 de març del 2005 a la desapareguda sala L'Espai de Barcelona, amb motiu dels deu anys de la mort del cantautor. El seu company artístic, el músic Toti Soler, amb les veus d'Ester Formosa i Carles Rebassa, va recuperar deu muntatges poètics que va fer amb l'Ovidi durant més de vint anys. El concert, que formava part del Circuit Ressons a Catalunya, consta de 21 peces, com les inoblidables "M'aclame a tu", "Homenatge a Teresa", "Sí, senyor" i "Va com va". 

El matí de Catalunya Ràdio

Mònica Terribas recordarà la figura d'Ovidi Montllor el 10 de març, de les 6.00 a les 13.00, amb una emissió especial amb motiu dels 20 anys de la mort del cantautor i el 20è aniversari del festival Barnasants.

L'equip del programa emetrà un especial en directe des del Casinet d'Hostafrancs de Barcelona, un dels escenaris del festival de cançó Barnasants, que dedica la 20a edició a Ovidi Montllor. "El matí de Catalunya Ràdio", que parlarà de l'obra del cantautor d'Alcoi i analitzarà l'auge de la música del País Valencià, comentarà l'actualitat del dia en una tertúlia amb accent valencià amb Manuel Milián Mestre, periodista i assessor d'empreses; Isabel Vallet, diputada de la CUP; Vicent Partal, director de Vilaweb; Vicent Sanchis, periodista, i Xavier Sarrià, cantant.

A continuació, una taula rodona se centrarà en el llegat d'Ovidi, amb la participació de l'escriptor alcoià Jordi Tormo, autor del llibre "Ovidi Montllor, un obrer de la paraula"; el cantant de Xàtiva Feliu Ventura, que ha prologat el llibre de Tormo; el músic Quico Pi de la Serra, amic personal d'Ovidi Montllor, i Jana Montllor, filla de l'Ovidi També intervindran en el programa amics personals de Montllor: el músic Toti Soler i Jordi Botella, autor de l'espectacle "Homenatge a T", que s'estrena al Mercat de les Flors.

La música tindrà un protagonisme especial durant l'emissió des del Casinet d'Hostafrancs. Mònica Terribas conversarà amb Pere Camps, director del Barnasants, en un programa que analitzarà l'auge de la música i els grups valencians. "El matí de Catalunya Ràdio" escoltarà les actuacions de Feliu Ventura, Arthur Caravan, Batà, Zoo i Auxili. Tot plegat, amb les seccions habituals i amanit amb l'humor dels Minoristes i les paròdies de Cesc Casanovas, Agnès Busquets, Toni Albà i Manel Lucas, on no faltarà la imitació de l'alcaldessa de València, la Rita Barberà minorista. 

Ovidi al web

El portal de TV3 ha publicat una pàgina dedicada a Ovidi Montllor, on es podrà veure el programa especial "Ovidi per Ovidi" i que inclou material complementari per fer un recorregut alternatiu per la vida de l'artista alcoià, amb fotografies, entrevistes, cançons i fragments tant de la seva faceta de cantant com la d'actor. A més, hi ha una finestra oberta a les aportacions de l'audiència a través de Twitter i es posa a la seva disposició una selecció de cançons d'Ovidi.

El portal de Catalunya Ràdio ha dedicat un Arxiu Sonor a Ovidi Montllor que recull els continguts més interessants de l'arxiu de l'emissora al voltant de l'artista d'Alcoi. Entre altres, hi ha un espai que aplega la faceta d'actor d'Ovidi, que inclou l'adaptació en format de radionovel·la de "Tirant lo blanc", de Joanot Martorell, que es va emetre per Catalunya Ràdio l'any 1991. En l'apartat sobre el seu vessant de músic, es poden recuperar entrevistes al cantautor en programes com "Al cap dels anys", amb Guillermina Motta, i l'espai dedicat a l'home recull converses més personals amb Ovidi Montllor com a l'"En guàrdia", amb Enric Calpena. 

Emissions en record de l'Ovidi

"Sentits" de Catalunya Informació del 22 de gener recorda Ovidi Montllor en una taula rodona. 

"El suplement" de Catalunya Ràdio del 31 de gener recupera l'entrevista que Sílvia Cóppulo va fer a Ovidi Montllor l'any 1994.

"Divendres" de TV3 de l'11 de febrer escolta l'actuació d'Arturo Gaya, Quique Pellicer i Paco Prieto interpretant "Va com va".

"Ànima" del 33 del 19 de febrer emet un reportatge sobre l'artista d'Alcoi a través de diversos testimonis.

"Els matins" de TV3 del 20 de febrer rep el "cantaor" valencià Miquel Gil i parla del concert "Ovidi popular" al Tradicionàrius.

"Mans" de Catalunya Ràdio del 21 de febrer entrevista el director artístic d'"Ovidi popular", Josep Vicent Frechina.

"iCatfolk" d'iCat.cat del 2 d'abril emetrà el concert "Ovidi popular" amb comentaris dels seus protagonistes.

Anar al contingut