Dimecres, a les 23.30

Habitatge, germans i Marta Marco a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La dificultat per accedir a un habitatge digne, els vincles entre germans i l'actriu Marta Marco, protagonistes d'un nou capítol marcià

Tothom necessita un lloc per viure, un sostre on aixoplugar-nos, però el dret a un habitatge digne s'està convertint en un luxe? Una de les conseqüències més sagnants de la bombolla immobiliària han estat les 644.000 famílies expulsades de casa seva des del 2008, com explica Irene Escorihuela, directora de l'Observatori DESC. Ara són els preus de lloguer els que s'han disparat, i la impossibilitat de pagar-los, el primer motiu dels desnonaments. El sociòleg David Madden, coautor de l'assaig "En defensa de la vivienda" amb l'urbanista Peter Marcuse, alerta que el problema d'accés a l'habitatge és un fenomen global.També parlaran amb els protagonistes del musical "Rent", que torna a dirigir Daniel Anglès a Barcelona, ara a l'Onyric Teatre Condal. I visitaran el primer immoble construït a Catalunya en règim de sessió d'ús, la cooperativa d'habitatge La Borda al barri de Sants, projectada per la cooperativa d'arquitectes LaCol, guanyadors del Premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura d'enguany.  

Per saber què són capaços de sentir els humans, només cal explorar les relacions entre germanes i germans. En aquestes relacions hi caben l'amor i l'odi, la complicitat i la rivalitat, l'admiració i l'enveja, la protecció i la desafecció. Aquest reportatge fa aquesta indagació amb l'ajuda de les germanes Clara i Ariadna Peya, que amb la seva companyia, Les Impuxibles, presenten l'espectacle Suite TOC núm.6 a la Sala Beckett de Barcelona. També amb els germans Pere i Josep Santilari, pintors realistes que treballen conjuntament, i amb Xavier Mas Craviotto, guanyador del darrer premi Documenta amb la novel·la "La mort lenta".

Els marcians han provat d'aterrar la seva nau a Irlanda, però hi plou sempre i hi ha tant de fang que els ha sigut impossible. Per això, han decidit abduir Marta Marco. L'actriu badalonina protagonitza l'obra "La reina de la bellesa de Leenane" al teatre de la Biblioteca de Catalunya sota la direcció de Julio Manrique. Aquesta peça recull l'essència de l'illa verda de l'Atlàntic, i per preparar els assajos Marco la va visitar. Per aquest motiu els marcians la sotmeten a un interrogatori irlandès amb Guinness, patates i molt de color verd.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè si els marcians aterren avui mateix puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: el festival de literatura Kosmopolis, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; l'obra "Akelarre" al Maldà de Barcelona; el concurs de piano Maria Canals, al Palau de la Música Catalana, i l'exposició "Berenice Abbott. Retrats de la modernitat", de la Fundació Mapfre, a la Casa Garriga Nogués, de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3