Albert Closas presenta "Valor afegit"
Albert Closas presenta "Valor afegit"
DIMARTS, A LES 23.00

Guerra i desigualtats econòmiques, a "Valor afegit"

Demà, dimarts, a les 23.00, "Valor afegit", presentat per Albert Closas, analitza a TV3 les conseqüències de les guerres en l'economia i en la lluita contra les desigualtats socials.

Abans, "Sense ficció" estrena "Lo Vinater", de Lluís Jené, que explica per què hi ha una cinquantena de vaixells enfonsats de la Primera Guerra Mundial davant de la costa catalana.

Després del documental "Lo Vinater", "Valor afegit" s'endinsa en les conseqüències que les dues guerres mundials han tingut sobre l'economia, tant del nostre país com del conjunt de les polítiques econòmiques a nivell mundial. I, en particular, sobre les desigualtats socials i econòmiques.

La guerra, el "gran anivellador" de les desigualtats?

Walter Scheidel, historiador de la universitat de Stanford, constata que només les guerres, revolucions i epidèmies han estat clarament eficaces per reduir les desigualtats socials. Sobre tot, les dues guerres mundials del segle XX. Quines alternatives, sobre tot més pacífiques, hi ha per garantir el repartiment just de la riquesa i els salaris? Aquestes qüestions són rellevants especialment en un moment com l'actual, en el que deu anys després de la gran crisi de Lehman Brothers les desigualtats entre l'1 per cent més ric i el 99 restant de la població no s'han reduït. El programa explica les tesis de Scheidel, i ho contrasta amb l'ajut del professor José García Montalvo, d'ICREA-Universitat Pompeu Fabra.

"Després de la guerra, justícia social"

Aquest mes de gener, s'han complert cent anys de la creació de l'Organització Internacional del Treball. Una entitat que, com la Societat de Nacions, es va crear tot just després de la Primera Guerra Mundial per defensar, com deia el seu lema, la justícia social com a antídot de les guerres. "Valor afegit" ha estat a Ginebra per conèixer el llegat d'aquesta organització, mentre que, des de Barcelona, s'analitzen els canvis econòmics que va provocar també aquella guerra. Un repàs pels convulsos anys vint i trenta del segle XX, que de vegades fan pensar en episodis paral·lels que estem vivint ara, com la crisi o el populisme.

tv3.cat/valorafegit

facebook.com/valorafegitTV3

Anar al contingut