Un treballador del Centre Especial de Treball Grapats, a la Seu d'Urgell
Un treballador del Centre Especial de Treball Grapats, a la Seu d'Urgell
Diumenge, a les 10.30

Grapats, un exemple d'economia social, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 10.30, "Signes dels temps" es desplaça a la capital de l'Alt Urgell per conèixer el Centre Especial de Treball Grapats, un dels gairebé 200 centres d'aquest tipus que hi ha en tot Catalunya i que està impulsat per Càritas.

Els centres especials de treball són empreses amb un objectiu productiu, com qualsevol altra, però amb una funció social, ja que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat. De fet, la inserció laboral d'aquest col·lectiu segueix sent una tasca pendent. A Catalunya, 634.799 persones pateixen algun tipus de discapacitat (IDESCAT). Segons dades de la UGT, a Espanya només el 23% de les persones amb discapacitat tenen feina, davant del 60% de la població general. És a dir, dues de cada tres persones amb discapacitat en edat activa es troben laboralment aturades.

L'any 2004 es va crear la marca Grapats i, alhora, s'instal·là el primer contenidor de recollida de roba al costat de l'església de Magdalena a la Seu d'Urgell. Gràcies a la generositat d'un grup de voluntaris, es va posar en marxa la nova botiga a l'Avinguda Salòria, 18. Aquesta seria la primera botiga de Grapats on es promou l'economia circular amb la venda de roba de segona mà i productes de comerç just.

L'any 2019 es constitueix Nougrapats, una empresa d'inserció promoguda i dirigida per Càritas Diocesana d'Urgell que va iniciar el camí cap a la creació del Centre Especial de Treball. Amb aquest nou centre es millora el programa d'inserció laboral de Càritas d'Urgell i es disposa de més mitjans d'inserció.

El col·lectiu de persones amb discapacitat necessita feines rutinàries i llocs estables, d'un acompanyament més pròxim i més especialitzat, sense renunciar a la inserció a l'empresa ordinària.

Josep Casanova, director de Càritas Urgell, explica el funcionament del centre, que treballa amb gent jove i amb discapacitat severa, principalment amb problemes mentals. Ho fa amb una lògica de mercat, buscant nínxols que no estiguin ocupats per d'altres negocis, en definitiva, com qualsevol altre negoci. Però "un negoci amb cor". I cada vegada més rendible. La bugaderia dona servei als hotels i particulars, han creat una zona de rentavaixelles i lloguen vaixelles per a festes i esdeveniments. El servei ha evolucionat fins arribar al lloguer online de vaixelles, però també de material per a esdeveniments: cadires, estovalles, carpes, etc.

El programa parla també amb la psicòloga i coordinadora del centre, Sílvia Moreno, i dona a conèixer la història d'uns nois a qui aquest centre ha canviat la vida. Gràcies a la feina, poden viure una vida estable i autònoma.

El programa

"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 35 anys d'emissió. Des del març del 2020 es presenta amb un nou format dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve, amb Agustí Vila de realitzador, Imma Segarra de productora, Joan Grané d'ajudant de realització, Roser Costa a la producció, Eulàlia Tort a la redacció i Àngels Serres a la documentació.

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

tv3.cat/signesdelstemps
twitter.com/signesdelstemps
facebook.com/signesdelstemps

Anar al contingut