Genètica i migranya, en una sessió doble de "Quèquicom"

Demà, dimecres 27 de març , a les 21.55, al 33, "Quèquicom", el programa e divulgació científica del 33, emetrà el reportatge "I... genètica", un recull construït a partir de diversos episodis del programa, que ja s'han emès, amb un denominador comú: aquesta branca de la biologia que estudia els fenòmens de l'herència i de la variació. I després, el programa parlarà de la setena malaltia més invalidant del món, la migranya. La tenen 1.000 milions de persones, de totes les cultures i condició. Dura hores o dies i impedeix dur una vida normal.

"i ...genètica"

En un viatge del cromosoma al gen en aquest reportatge es revisen les bases de la revolució genètica i s'expliquen conceptes com el cariotip, la divisió cel·lular i l'herència, els caràcters lligats al sexe, les mutacions i el càncer.

"Conviure amb la migranya"

Al centre tecnològic d'estimulació cerebral Starlab Neuroelectrics es constata que un cervell no

migranyós és capaç de concentrar-se, tot i tenir un so que el destorbi, a diferència d'un de migranyós, que no ho tolera. La migranya no té cura, però la neuròloga Patricia Pozo, de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, recomana que tot migranyós porti una vida endreçada, faci activitat física, rebaixi l'estrès i no abusi de la medicació.

L'investigador del Centre de Visió per Computador de la UAB Xavier Otazu, ensenya una futura aplicació que prediu quines formes de la vida quotidiana poden desencadenar un brot. A la Facultat de Genètica de la UB, Bru Cormand explica que hi ha una forma monogènica de la migranya, però que n'han descobert almenys 40 gens responsables.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 21.55.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut