Diumenge, a les 21.55

"Gel fràgil" i "Associar-se a l'Ecosistema Terra", la crisi climàtica al 33

El diumenge 13 de novembre, a partir de les 21.55 i amb motiu de la conferència sobre Canvi Climàtic de l'ONU, COP27, el 33 estrenarà el documental "Gel fràgil", on es revelen els efectes devastadors, potser irreversibles, de l'escalfament global a l'Àrtic.

I, després, a les 23.00, s'emetrà el documental de producció pròpia dirigit per Jordi Vilardell "Associar-se a l'Ecosistema Terra", que s'aproxima a nous coneixements que des dels anys 60 sacsegen velles idees establertes. Un treball que s'acosta a la nova visió del món que s'està obrint pas guiada per la ciència i en què participen científics de gran prestigi internacional com Ricard Guerrero, Rafel Simó, James Lovelock, Lynn Margulis o Ramon Margalef.

Gel fràgil 

A l'Àrtic rus, el canvi climàtic ja no és una previsió, sinó una realitat que afecta la naturalesa i, de retruc, les persones que hi viuen. Els pobles que pasturen rens no poden continuar fent servir les rutes ancestrals de la seva transhumància perquè els rius que abans travessaven quan estaven glaçats ara només tenen una capa de gel prim que no aguantaria el pes de tot un ramat. Això passa en una regió remota, però els canvis que ja es noten allà, afectaran a tothom. 

Científics, pobles indígenes i animals salvatges s'han enfrontat durant molt de temps a les conseqüències del canvi climàtic a la regió. Les imatges i la narració captivadores revelen els efectes devastadors, potser irreversibles, a mesura que l'Àrtic es converteix en un senyal d'alerta inquietant dels efectes de l'escalfament global a tot el planeta. Documental guanyador del premi Jackson 2020. 

Direcció: Henry M. Mix, Boas Schwarz 
Productor: Altayfilm 
Productor executiu: Henry M. Mix 
Escriptors: Henry M. Mix, Boas Schwarz 

"Associar-se a l'Ecosistema Terra" 

Després, a  les 23.00, el 33 recupera el documental "Associar-se a l'Ecosistema Terra", dirigit per Jordi Vilardell. Aquest treball ofereix la nova visió del món que s'està obrint pas guiada per la ciència: el planeta funciona com un ecosistema, el Sistema Terra, i la vida evoluciona a salts gràcies a la simbiosi, a la força de l'associació entre organismes. 

Que el planeta funcioni com a Sistema Terra implica, entre altres coses, que al planeta tot està relacionat; que el que es fa en un lloc repercuteix en un altre, i que és estable en funció del reciclatge de residus que poden fer entre totes les espècies que hi viuen. 

Que la simbiosi, l'associació, permet salts evolutius s'ha demostrat en les cèl·lules d'animals i de plantes, originades per associació de bacteris amb habilitats diferents que junts podien adaptar-se millor a l'entorn. També s'ha demostrat que la majoria dels organismes complexos, com els humans, són estables pel gran nombre de microbis que hi viuen en ells, i fan possible processos com la digestió. 

Aquest nous coneixements científics, teoritzats als anys 60, en part a la NASA, es van demostrar a finals dels 70 i principis dels 80 i s'han evidenciat una i altra vegada a les darreres dècades per milers d'estudis científics, molts d'ells sobre l'escalfament global. Porten a reflexionar sobre la necessitat d'una cultura que faciliti als humans un comportament adaptat a les dinàmiques del Sistema Terra de reciclar tots els residus i d'associar-se per fer salts evolutius. 

Hi intervenen James Lovelock, químic atmosfèric; Ricard Guerrero, catedràtic emèrit de Microbiologia de la UB; Rafel Simó, investigador de l'ICM-CSIC, i els desapareguts Lynn Margulis, microbiòloga, i Ramon Margalef, biòleg i pare de l'ecologia a l'estat espanyol. 

Anar al contingut