dILLUNS, A LES 23.00

"Fugir per viure" i "La màfia dels oceans", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 2 de desembre, "60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.00, estrena "Fugir per viure", dirigit per Sophie Mcneill. El gener passat, la Rahaf Mohammed al Qunun, una noia saudita de 18 anys, va fer escala a Bangkok, en un avió procedent de Kuwait i amb destinació a Melbourne. Però no era una viatgera qualsevol. La Rahaf s'havia escapat de la seva família mentre estaven de vacances i intentava arribar a Austràlia amb un visat de turista, per demanar-hi asil. Després, a les 23.45, recupera "La màfia dels oceans", dirigit per Jérôme Delafosse i Jérôme Pin. Un peix de cada cinc que es consumeix prové de la pesca il·legal. És un escàndol econòmic i amb greus conseqüències mediambientals. La voracitat de les màfies internacionals de la pesca posen en perill d'extinció moltes espècies, fins al punt de poder assegurar que l'equilibri vital dels oceans està seriosament amenaçat. I, com diu Paul Watson, de l'ONG Sea Shepherd, "Si l'oceà mor, tots nosaltres morim".

"Fugir per viure"

El 5 de gener passat, la Rahaf Mohammed al Qunun, una noia saudita de 18 anys, va fer escala a Bangkok, en un avió procedent de Kuwait i amb destinació a Melbourne. Però no era una viatgera qualsevol. La Rahaf s'havia escapat de la seva família mentre estaven de vacances i intentava arribar a Austràlia amb un visat de turista, per demanar-hi asil.

A l'aeroport, un representant de l'ambaixada saudita la va localitzar i li va prendre el passaport. Les autoritats tailandeses la van allotjar en una habitació d'un hotel al mateix aeroport per retornar-la a Kuwait amb el mateix vol, però ella es va atrinxerar i va convertir l'habitació en un refugi, i des d'allà va enviar missatges a les xarxes demanant auxili.

Activistes pels drets de les dones i periodistes s'assabenten del seu cas, i Sophie McNeill, reportera del programa "Four Corners" del canal australià ABC, decideix volar cap a Bangkok per cobrir aquest cas i l'acompanya a l'habitació fins que hi intervé l'ACNUR.

És allotjada a l'ambaixada d'Austràlia, però davant la lentitud a respondre a la seva sol·licitud d'asil, és el Canadà que li ofereix un visat.

Un cop al Canadà, la Rahaf és presentada com a resident, i en les seves primeres declaracions diu: "La llibertat és el més important que pot tenir una persona."

En els últims anys, ja són més de 80 les dones saudites que han demanat protecció internacional a Austràlia. Però de què s'escapen, aquestes dones?

A l'Aràbia Saudita totes les dones viuen sota la tutela d'un home, ja sigui el pare, el marit o un parent. Necessiten permís per sortir, viatjar, treballar, formar-se i, per descomptat, per casar-se.

Dones com la Rahaf o la Lina Ali Lasloom, que va fugar-se l'any 2017, fugen d'aquest control i dels maltractaments en l'àmbit familiar, però no totes ho aconsegueixen. La Lina va fugir, però va ser retinguda a l'aeroport de Manila i uns familiars li van pegar i la van lligar i emmordassar per obligar-la a tornar contra la seva voluntat a l'Aràbia Saudita, on se li ha perdut la pista.

Les dones que no aconsegueixen l'asil i són deportades solen ser internades en un refugi per a dones, en realitat una presó de la qual no tornaran a sortir mai més i on conviuen amb altres dones maltractades o que han desobeït els seus tutors.

A l'Aràbia Saudita, una dona no pot presentar una denúncia si no va acompanyada del seu tutor, que pot ser el seu mateix agressor.  

Però, tot i això, les dones no callen, denuncien a les xarxes, protesten, desobeeixen la llei i van a la presó, i malgrat els riscos per a les seves vides, segueixen fugint per viure.

Dirigit per Sophie Mcneill

 

"La màfia dels oceans"

Un peix de cada cinc que consumim prové de la pesca il·legal.  És un escàndol econòmic i amb greus conseqüències mediambientals. La voracitat de les màfies internacionals de la pesca posen en perill d'extinció moltes espècies, fins al punt de poder assegurar que l'equilibri vital dels oceans està seriosament amenaçat. I, com diu Paul Watson, de l'ONG Sea Shepherd, "Si l'oceà mor, tots nosaltres morim".

Però aquest negoci també amaga un escàndol humà. A bord d'embarcacions obsoletes i en condicions d'habitabilitat pèssimes, treballadors birmans, tailandesos o cambodjans treballen com autèntics esclaus fins a 22 hores diàries sota les ordres de capitans que no dubten a assassinar-los en alta mar quan els qüestionen.

Són els oceans el nou salvatge oest?

Els autors del documental viatgen a Espanya per investigar la indústria pesquera d'Antonio Vidal, reconegut i denunciat com un dels "capos" de la pesca il·legal; també fins a Indonèsia, per seguir de prop la lluita del secretari d'estat de Pesca, en guerra radical contra aquests pirates: els seus vaixells són sistemàticament dinamitats;  i a França, on se sent l'anàlisi d'urgència de Paul Watson.

Dirigit per Jérôme Delafosse i Jérôme Pin

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 29 de novembre del 2019

 

Anar al contingut