La crítica literària Marina Porras, protagonista de l'abducció de "Quan arribin els marcians".
La crítica literària Marina Porras, protagonista de l'abducció de "Quan arribin els marcians".
Dilluns, a les 00.05

Filosofia i la crítica literària Marina Porras, a "Quan arribin els marcians"

Aquest dilluns, 16 de maig, a les 00.05, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. 

Marina Garcés, Santiago Auserón, Albert Lladó i Manel Garcia reivindiquen la filosofia a l'ensenyament obligatori per donar als futurs ciutadans les bases de la capacitat de pensar per si mateixos en aquest nou capítol marcià: formular les preguntes és sempre el primer pas i, ja sigui a través d'un llibre, un disc o una pintura, és fonamental preguntar-s'ho tot i no donar res per sabut i resolt. A l'abducció, el programa celebra l'Any Gabriel Ferrater amb la crítica, professora i llibretera Marina Porras, que acaba de publicar "Donar nous als nens", una antologia de textos de l'autor reusenc. 

El reportatge: "Aprenem a pensar, filosofem"  

Quan es discuteix la funció de la filosofia a les aules i quina presència ha de tenir al nou currículum escolar, sorgeix la pregunta de quin és el paper d'aquesta disciplina fonamental per al coneixement crític i la capacitat de dubtar. 

"Quan arribin els marcians" reflexiona sobre aquest tema amb Santiago Auserón (Juan Perro), músic, escriptor i doctor en Filosofia, que acaba de publicar el disc "Libertad" i el llibre "Arte sonora", un ambiciós assaig sobre la música a la Grècia clàssica i la seva relació amb la paraula, la poesia, la mitologia i la filosofia. 

El programa filosofa amb Marina Garcés, escriptora, filòsofa i professora de la UOC, que ha reeditat el llibre que suposa les bases del seu pensament, "Un món comú". I també explora el lloc físic que suposa la filosofia a la societat amb l'escriptor, periodista i activista cultural Albert Lladó, que acaba de publicar la novel·la "Malpaís". Lladó i Garcés coordinen l'Escola de Pensament, un espai de diàleg, crítica i debat del Teatre Lliure, en què les eines de la dramatúrgia i la filosofia serveixen per posar sobre la taula els grans conflictes del present. 

Un altre protagonista d'aquest capítol és Manel Garcia, filòsof i escriptor, que ha estat 30 anys trepitjant les aules i acaba de publicar "Finlàndia", un assaig amb el subtítol "Una apologia de l'educació pública del nostre país". 

I, per acabar, el programa explora una part molt tangible de la filosofia amb l'exposició monogràfica "La Màquina Magritte" del CaixaForum, la retrospectiva de René Magritte, una figura en què es troben l'art surrealista i la filosofia. Estrella de Diego, catedràtica d'Història de l'Art (UCM) i acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, que dinamitza el cicle de xerrades al voltant de l'exposició, fa un recorregut pel seu pensament i la seva particular mirada. 

 

L'abducció: Marina Porras (Any Gabriel Ferrater) 

Els marcians abdueixen la crítica literària, professora universitària i llibretera Marina Porras, que acaba de publicar "Donar nous als nens" (Comanegra), una antologia de textos del poeta Gabriel Ferrater, de qui enguany es commemora el centenari del naixement.  

L'Any Ferrater està propiciant desenes de propostes arreu, com l'espectacle "Ferrater .G", amb Meritxell Gené o Estel Solé, entre d'altres, que el 20 de maig tancarà el festival Barnasants al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès. 

 

Cap de setmana a la Terra 

A l'última part del programa, dirigit per Jofre Font, els redactors terrícoles responsables d'aquesta missió marciana, Begoña Garcia-Pla, Roger Roca, Lluís Salgado i Andrés Palomino, fan les seves recomanacions perquè els marcians passin un bon cap de setmana a la Terra.  

Les propostes d'aquesta setmana són: el Festival DocsBarcelona, que celebra el 25è aniversari del 18 al 29 de maig; l'exposició "Marguerite Duras", fins al 2 d'octubre a La Virreina de Barcelona; el festival Embassa't, del 19 al 22 de maig a Sabadell; les estrenes de les pel·lícules "Clara sola", de Nathalie Álvarez Mesén, i "Espejo, Espejo", de Marc Crehuet, i la fira Literal, d'editorials i llibreries independents especialitzades en pensament crític, el 20 i 21 de maig, a la Fabra i Coats de Barcelona. 

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. A TV3, hi arriba els dilluns, pels volts de la mitjanit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió al 33. 

 

#MarciansTV3 

 

Anar al contingut