Fi del cicle "Les grans famílies" a "Sala 33" amb "Forasters"

Diumenge, a les 22.30, "Sala 33", el programa conduït per Àlex Gorina, culmina el cicle de "Les grans famílies" amb la pel·lícula "Forasters", l'adaptació d'una obra teatral de Sergi Belbel sobre una família a cavall entre dues èpoques.
Actualitzat

El director català Ventura Pons (2008) broda el melodrama que suposa morir-se en vida i com una mateixa família viu aquesta mort amb quaranta anys de diferència. A més, l'arribada d'uns nous veïns, forasters, en totes dues èpoques, trastoca la suposada harmonia familiar i social.

Els dos personatges principals, l'Emma i  l'Anna, interpretats per Anna Lizaran, són el fil conductor, en totes dues èpoques, d'una història basada en la fragilitat de les relacions personals, el pas del temps, la duresa de les paraules i com la manera opressiva d'educar i tractar els éssers estimats influeix després en el seu caràcter.

I qui fa parella amb l'Emma és el Francesc (Joan Pera) patidor en silenci de les impertinències de la seva dona, que veu com la família es desfà i com els seus fills, Anna i Josep (Aida Oset i Dafnis Balduz), creixen infeliços. Aquesta pel·lícula és el primer gran paper cinematogràfic de Pera a la pantalla, que deixa el seu vessant més còmic per encarar-se a un personatge melodramàtic. L'actor Manel Barceló, com a fill de l'Emma, és el punt de llum en aquesta història opressiva.

L'obra descobreix com els autèntics forasters no són aquests veïns vinguts d'altres cultures, sinó la família, en aquest cas benestant. Una família en descomposició que es maleeixen i s'odien, però que no són capaços de desenganxar-se els uns dels altres.

"Forasters" va rebre el Premi Butaca 2005 al millor text i al millor espectacle teatral. Anna Lizaran va guanyar el primer Premi Gaudí a la millor actriu per aquest paper, que va interpretar tant al cinema com al teatre i es va estrenar a la sala petita del TNC el 2004.

tv3.cat/sala33
twitter.com/Sala33cinema