María León i Helena Miquel, a "Quan arribin els marcians".
María León i Helena Miquel, a "Quan arribin els marcians".

Festival de Canes 2023 i Kyne, a "Quan arribin els marcians"

Diumenge, 4 de juny, a la 1.00, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans.

Aquesta setmana el programa té l'honor que les directores de les pel·lícules del Festival de Canes 2023 siguin a "Quan arribin els marcians". Les actrius Cate Blanchett o Mia Wasikowska i directors internacionals com Lisandro Alonso o Marco Bellocchio són altres dels protagonistes de la crònica marciana del festival de cinema més important del món. Aquest especial n'oferirà un resum i anticiparà algunes de les pel·lícules que aviat s'estrenaran a les cartelleres dels cinemes, com els nous títols de Martin Scorsese o Wes Anderson. Conscients que aviat arriba el festival Sónar, els marcians abdueixen una de les artistes que hi actuaran, una de les principals exponents de l'R&B estatal, la barcelonina Kyne.

El reportatge: "Festival de Canes"

La 76a edició del Festival de Canes ha tornat a reunir els noms més importants del cinema internacional. Les tres principals seccions competitives han premiat pel·lícules dirigides per dones i totes tres han estat entrevistades a "Quan arribin els marcians": Justine Triet, guanyadora de la Palma d'Or de la secció oficial, per "Anatomía de una caída"; Molly Manning Walker, millor pel·lícula a l'apartat "Una certa mirada", pel film "How to have sex", i la barcelonina Elena Martín Gimeno, flamant guanyadora de la Quinzena dels Cineastes amb "Creatura". Sandra Hüller i Mia McKenna Bruce, protagonistes respectives dels dos primers títols, també han parlat pel programa. 

Els marcians han tingut la sort de compartir una estona amb una de les principals estrelles que han visitat el certamen: Cate Blanchett, que hi ha presentat "The new boy", centrada en la comunitat aborigen australiana. L'acompanyen el director Warwick Thornton i l'actriu Deborah Mailman, tots dos d'ascendència aborigen.

Altres cineastes de renom amb qui ha parlat el programa són l'austríaca Jessica Hausner ("Club Zero"), l'argentí Lisandro Alonso ("Eureka") o el "maestro" italià Marco Bellocchio ("Rapito"). Entre els actors i actrius: Mia Wasikowska ("Club Zero") i els simpatiquíssims Alma Pöysti i Jussi Vatanen, protagonistes de "Fallen leaves", l'última i premiada pel·lícula del finlandès Aki Kaurismäki

El festival ha viscut un esdeveniment històric amb la presentació de "Cerrar los ojos", el primer llargmetratge de Víctor Erice en més de trenta anys. Ajuda a desentrellar-lo el seu elenc protagonista: José Coronado, Manolo Solo, Ana Torrent, María León i Helena Miquel

El programa també es fixa en la destacadíssima participació catalana: "Robot dreams", de Pablo Berger; el curt "Trenc d'alba", d'Anna Llargués, i el curt "La veritable història d'una baralla", dirigit per Andrea Slavicek i coproduït per Marc Guanyabens.

I repassa alguns dels títols que han aixecat més expectació, com "Killers of the flower moons", de Martin Scorsese; "Asteroid city", de Wes Anderson, o "May december", de Todd Haynes.

 

L'abducció: Kyne (Sónar)

La barcelonina Kyne és una de les veus més prometedores de l'R&B estatal. Després d'anys de publicar EPs i singles, ara estrena el seu primer àlbum, "Sad and horny", que presentarà en directe al festival Sónar de Barcelona. Els marcians l'abdueixen per indagar en les emocions humanes, matèria primera de la música de Kyne, però no s'esperaven que s'arrenqués a cantar gòspel o que els ajudés a comunicar-se amb terrícoles d'arreu del món imitant els seus accents.

 

Cap de setmana a la Terra

A l'última part del programa, dirigit per Jofre Font, els redactors terrícoles Begoña Garcia Pla, Lluís Salgado i Roger Roca fan les seves recomanacions marcianes.

Les propostes d'aquesta setmana són l'obra "Les amistats perilloses", al Teatre Lliure, a Barcelona, fins al 18 de juny; l'estrena de la pel·lícula "Los osos no existen" de Jafar Panahi; el festival EVA. En Veu Alta, al Penedès, fins al 25 de juny, i l'exposició "SADE. La llibertat o el mal", al CCCB, fins al 15 d'octubre.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. Aquesta temporada, a TV3 hi arriba els diumenges a la nit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió, al 33.

 

tv3.cat/marcians

#MarciansTV3

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

Anar al contingut