Carla Simón durant el rodatge d'"Alcarràs"
Carla Simón durant el rodatge d'"Alcarràs"

Família i terra en el centre de la coproducció de TV3 "Alcarràs", segon llargmetratge de Carla Simón

Carla Simón ha enllestit el rodatge d'"Alcarràs", coproducció de TV3, el seu segon llargmetratge després de l'exitosa òpera prima "Estiu 1993", amb la participació de TV3. El rodatge va començar l'1 de juny i s'ha allargat durant 8 setmanes a diferents localitats de les comarques de Lleida i comptant amb actors no professionals de la zona i treballadors de la terra.

"Per mi, el tema de cultivar en família està una mica en perill d'extinció i s'ha de protegir aquest model, perquè ningú millor que una família pot cuidar les seves terres... quan hi entra una gran empresa i acumula molt terreny, mai tindrà tanta cura de la terra com una família que se l'estima", afirma Carla Simón.

En el nou projecte de la directora d'"Estiu 1993", en un altre calorós estiu a Alcarràs, un petit poble de la Catalunya profunda, la família Solé comença la collita de préssecs en l'extensió de camps que han estat cultivant durant diverses generacions. No obstant això, aviat reben la visita d'un advocat que els comunica que a finals de l'estiu han d'abandonar les terres. El fill i hereu del propietari vol arrencar els presseguers per instal·lar panells solars. L'acord de paraula que els Solé tenien amb l'anterior propietari ha deixat de tenir validesa. La família Solé al complet, nens i adults, es reuneix per treballar junts en l'última collita.

"Alcarràs" és el nou projecte de Carla Simón després de la seva exitosa òpera prima "Estiu 1993", amb la participació de TV3. Tot un repte i una responsabilitat per a aquesta directora. I Simón coneix bé la zona on ha rodat perquè hi viu la família de la seva mare adoptiva i ella hi va passar alguns estius. I aquesta terra "té l'esperit que buscava, el to, que sempre és el més important: que tingui l'essència del que vols explicar", diu la directora.

El repartiment està format per actors no professionals de la zona i treballadors de la terra, després d'un llarg procés de càsting, que va durar més d'un any, ja que es va haver de paralitzar i repetir per l'inici de la pandèmia.

Perquè, en paraules de Carla Simón: "els actors són meravellosos i poden fer de pagès, però quan tu veus un senyor que és pagès, com puja al tractor, com el mou i el condueix, com cull un préssec... això no es pot copiar".

Actors no professionals com Albert Bosch Solé, de can Torrat, o Xènia Roset Capell, dos joves, germans a la pel·lícula, que han viscut la pagesia de prop. "Pagès des de petit, ho porto dins. És una feina molt dura, però m'agrada, i quan una cosa t'agrada, et sents lliure", comenta l'Albert. Tots dos encantats de la família que s'ha format en aquest rodatge i de la seva primera experiència en el cinema, que, qui ho sap, potser els ha despertat el cuc de la interpretació.

"Alcarràs" és una producció d'Avalon P.C. i Vilaüt Films, en coproducció amb Kino Produzioni (Itàlia). Comptarà amb la distribució a Espanya d'Avalon D.A. i les vendes internacionals a càrrec de la casa de vendes francesa MK2.

Signen el guió d'"Alcarràs" la mateixa Carla Simón i Arnau Vilaró. A més, part de l'equip d'"Estiu 1993" tornarà a treballar a "Alcarràs", com és el cas de Mónica Bernuy a la direcció d'art, Eva Valiño com a cap de so i Anna Aguilà com a cap de vestuari. I com a directora de fotografia, Daniela Cajías, que acaba de rebre el Premi Goya pel seu treball a "Las niñas", amb participació de TV3.

El projecte té un llarg recorregut en festivals i premis, entre els quals destaquen el Premi CNC al Millor Projecte, atorgat en el Torino Film Lab (2018), el Premi Eurimages al desenvolupament obtingut en el mercat de coproducció de Berlín (2019) i la Menció Especial al Pitch des Residents celebrat en el Festival de Canes 2019.

A més, "Alcarràs" té el suport de l'ICAA, ICEC, MEDIA, EURIMAGES, MIBACT i la Diputació de Lleida, i hi han participat TVE i Movistar +.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut