Dissabte, 21 d'abril, a les 22.45.

Estrena de "Josep Palau i Fabre. Retrat cubista", al 33

Demà, dissabte, 21 d'abril, a les 22.45, el canal 33 estrenarà "Josep Palau i Fabre. Retrat cubista", amb motiu del tancament de l'Any Palau i Fabre i en una data que coincideix, a més, amb els 101 anys del naixement d'aquest intel·lectual català. És una producció dirigida per Eloy Aymerich i produïda per Clack i Fundació Palau, amb la col·laboració de TV3.

Amb motiu del tancament de l'Any Palau i Fabre, el 33 estrenarà el documental "Josep Palau i Fabre. Retrat cubista", un treball que vol trencar el personatge desbordant d'aquest intel·lectual català per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli. El film dona una mirada subversiva sobre aquest controvertit poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l'exili i amic i biògraf de Picasso.

"Josep Palau i Fabre. Retrat cubista" també es podrà veure a la Sala Chomón de la Filmoteca el dimarts 5 de juny, en una sessió que es completarà amb la projecció de "Le Lalaire de la peur", d'Henri-Georges Clouzot, en què Palau i Fabre va fer de figurant.

És un documental de Clack i Fundació Palau. Amb la Producció associada de Mataró Audiovisual i el suport de la institució Lletres Catalanes, el Consorci de Turisme  del Maresme i la Diputació de Barcelona. Amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

"Josep Palau i Fabre. Retrat cubista"

Seguint els principis del cubisme picassià, el documental mostra les diverses facetes de Josep Palau i Fabre. El seu caràcter avantguardista, marginat i poc convencional el situa en la línia dels "grans il·luminats", sota l'estela de Ramon Llull, i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX.

Escriptors i artistes com Julià Guillamón, Miquel Barceló, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso o Vicenç Altaió descobreixen aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní. Una història marcada per la relació amb la seva família burgesa, l'exili a París, el retorn activista a la Costa Brava o la culminació de la seva obra amb l'obertura de la Fundació Palau a Caldes d'Estrac. En aquest retrat també participen poetes i artistes visuals de les noves generacions, com que pinten, reciten i canten Palau i Fabre: des dels cantautors Cesk Freixas i Meritxell Gené fins als poetes Mireia Calafell o Jaume C. Pons Alorda, passant per la tatuadora Sit Cantallops, l'artista urbà Harry Bones o el músic Pau Miquel Soler, autor de la banda sonora original.

Un documental cultural ple de poesia visual, connexió intergeneracional i material d'arxiu inèdit per descobrir l'univers esclatant de Josep Palau i Fabre.

Fitxa tècnica

Direcció: Eloi Aymerich
Guió: Judith Vives

Producció executiva Fundació Palau: Maria Choya
Producció executiva Clack: Eloi Aymerich i Joan Salicrú
Comissari Any Palau: Manel Guerrero
Caps de producció: Cristina Moral i Georgina Altarriba
Ajudants de producció: Mercè Barris, Carla González i Berta Rizo
Direcció de fotografia: Marc Giner
Operadors de càmera: Eloi Aymerich, Marc Giner, Axel Martos i Raul Rueda
Edició: Marc Giner i Eloi Aymerich
So i postproducció de so: Pol Alfageme
Trucatges audiovisuals: Pol Alfageme i Jordi Navarro
Disseny gràfic: Jordi Navarro

tv3.cat/documentals
Tràiler del documental

Anar al contingut