Resum "Meddia aranés"
Dijous, a les 21.00

Especial "Catalunya vespre" des de Vielha amb motiu dels 30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio

Demà, 12 d'abril, el programa "Catalunya vespre", amb Kílian Sebrià, s'emetrà en directe, a partir de les 21.00, des de la Delegació de Vielha de Catalunya Ràdio.

La primera emissió en aranès a Catalunya Ràdio va ser el 26 de març del 1988. Trenta anys després, la presència consolidada de l'aranès a la ràdio pública catalana amb l'emissió habitual de notícies, tertúlies, música, concursos i altres espais, a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, ha contribuït a la normalització i a l'ús quotidià de la varietat aranesa de la llengua occitana.

Amb motiu d'aquest trentè aniversari, l'informatiu nocturn "Catalunya vespre", amb Kílian Sebrià, s'emetrà demà en directe des de la delegació territorial de Catalunya Ràdio a Vielha. El programa especial repassarà la història de l'espai "Meddia aranés", pioner en llengua aranesa, i farà tertúlia política amb els líders dels principals partits aranesos, centrant l'interès en el valor de la llengua aranesa, dos mesos després que el Tribunal Constitucional hagi sentenciat que no se la pot considerar com una llengua d'ús preferent a la Vall d'Aran.

Catalunya Informació emet cada dia dues hores de programació en occità en desconnexió per al territori de la Vall d'Aran. Els programes "Eth maitin d'Aran" i "Catalonha Informacion en aranés" són les úniques emissions regulars de ràdio en aquesta llengua a Catalunya, amb presència a les xarxes socials. A més, l'emissora informativa de Catalunya Ràdio emet cada cap de setmana un espai breu en aranès per a tot el territori català sobre l'actualitat de la vall.

Segons el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, "els 30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació demostren el compromís dels mitjans públics amb la llengua de la Vall d'Aran i aquesta temporada, coincidint amb el trentè aniversari, Catalunya Informació ha reforçat el directe en aranès en la franja de 8 a 9 del matí, el ‘prime time' de l'emissora". Gordillo subratlla que "la ràdio pública, amb el bagatge de rigor i servei públic d'aquestes tres dècades, pretén contribuir a preservar l'ús social de l'aranès, atenent el mandat parlamentari , que recau, bàsicament, en l'escola i els mitjans de comunicació", en referència a la "Llei 35/2010, d'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran", aprovada el 2010 pel Parlament de Catalunya amb l'objectiu de protegir la llengua occitana a Catalunya.

El director de l'emissora es desplaçarà demà a les instal·lacions de Catalunya Ràdio a Vielha per rebre el síndic d'Aran, Carlos Barrera, que també participarà en l'especial del "Catalunya vespre". 

La primera emissió en aranès

En la primera emissió de Catalunya Ràdio en aranès, el dissabte 26 de març de 1988, es va fer una entrevista telefònica al biòleg Àngel Claveria, l'enquesta "Què els sembla que es faci un programa en aranès?", un concurs, una secció de cuina amb el restaurant Casa Irene d'Arties de protagonista, l'agenda esportiva i una entrevista amb l'esportista Josep Giró, fondista als Jocs Olímpics d'Hivern de Calgary (Canadà), el mateix 1988.

L'equip que va iniciar les emissions estava integrat per Lissa Escala, José Badia i José Antonio Bruna. En etapes posteriors, s'hi van incorporar els presentadors Anna Geli i Àlvar Ordóñez.

ccma.cat/aranes

catradio.cat/catalunyavespre

facebook.com/catalunyavespre

twitter.com/catalunyavespre

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut