Enderrocar la por, a "This is art"

Diumenge, a les 22.35, un altre capítol de la segona temporada de "This is art", la producció de Brutal Media en coproducció amb TV3. Ramon Gener s'acosta a l'art a través de les emocions i proposa un viatge a l'interior de cada un de nosaltres. I, aquest cop, la por, un sentiment paralitzant que pot arrossegar-nos a l'abisme.

Per això, en aquest capítol, tractarà de tancar-se a l'habitació de la por i intentar enderrocar-ne les parets amb l'ajut dels artistes que van saber lluitar contra els seus temors a través de l'art.

Començant per Serguei Rakhmàninov, el genial compositor rus, que, després de superar el pànic al fracàs gràcies a la hipnosi, va compondre el seu famosíssim concert per a piano núm. 2. 

També es podrà veure com la mirada de Paul Cézanne, el pintor postimpressionista, era una finestra a les seves pors i com es va refugiar en la pintura per aconseguir arribar fins on ningú no havia arribat abans. I com un altre pintor francès, André Masson, va inventar una tècnica pictòrica, la pintura amb sorra, per exorcitzar els dimonis que el perseguien després de la seva participació en la Primera Guerra Mundial.

Franz Kafka, l'escriptor que millor va saber retratar l'angoixa i la por quotidianes, tenia més por del seu pare que de ningú més, i va intentar superar aquesta por mitjançant una carta. S'explicarà per què no ho va aconseguir. I Ramon Gener farà com William Turner, un gran romàntic que es lligava al pal d'un vaixell en plena tempesta per captar els colors i la llum de la naturalesa salvatge que li feia por però que adorava al mateix temps.

A més, es viatjarà fins al 1816 per presenciar què va passar a la Vila Diodati, a Suïssa. Una aposta que hi va tenir lloc va acabar amb la creació de dues de les grans històries de terror de la literatura: Frankenstein i El vampir. Gener parlarà amb el director de cinema de terror Jaume Balagueró sobre els llaços que uneixen la novel·la gòtica, l'art i el cinema de terror.

Finalment, s'interpretaran les magnífiques marxes fúnebres de Frédéric Chopin, un home amb una por terrible que l'enterressin viu, i es descobrirà com la civilització egípcia processava la por de la mort a través del déu Anubis.

El programa

"This is art", el retorn de Ramon Gener a TV3, és un programa que s'acosta a l'art a través de les emocions i proposa un viatge a l'interior de cada un de nosaltres, dels sentiments i de les inquietuds. Les emocions són el que ens caracteritza com a éssers humans. I l'art  té el poder de provocar tot tipus de sentiments i sensacions. Gràcies a l'art es pot esbrinar qui som realment.

En el decurs de sis nous capítols de 50 minuts de durada i mitjançant un llenguatge àgil i molt entretingut, es recorreran una nova sèrie d'emocions tan universals com la gelosia, el desig, la valentia, la por, la solitud i la culpa. A partir d'aquests temes, cada capítol parlarà de pintura, d'escultura, de música, d'arquitectura i de literatura. Amb una proposta visual agosarada, fascinant i molt atractiva, adient a la seva essència.

El programa tornarà a buscar com commoure i emocionar l'espectador amb l'art, però també fer-lo divulgatiu, pensant en tots els públics. Perquè tots som capaços de desitjar, estimar, odiar, admirar, riure i plorar.

A través de la bellesa de les formes artístiques, "This is art" s'endinsarà en l'engranatge de la naturalesa humana. Tot artista fa servir l'art per explicar les emocions. I el programa farà servir les emocions per explicar diversos vessants de la història de l'art.

La presència de Ramon Gener no hi és casual: sap transmetre com ningú la passió, el coneixement i la màgia per acompanyar l'espectador en aquest meravellós viatge a la condició humana.

tv3.cat/thisisart

Anar al contingut