"Encara hi ha algú al bosc", de Teresa Turiera-Puigbò i Erol Ileri

"Encara hi ha algú al bosc", amb participació de TV3, seleccionat a l'European Film Forum de la Berlinale

El documental "Encara hi ha algú al bosc", dirigit per Teresa Turiera-Puigbò Bergadà i Erol Ileri i que compta amb la participació de TV3, ha estat seleccionat per participar en una de les seccions de l'European Film Forum (EFM) dedicades a la indústria, l'EFM Screenings.

Durant la guerra de Bòsnia, es van cometre entre 25.000 i 50.000 violacions a dones, nenes i homes com a estratègia de neteja ètnica. Les supervivents i els fills/es nascuts de les violacions, denuncien, 25 anys després, el silenci i l'estigma amb què han hagut de conviure i mostren la seva lluita perquè es faci justícia.

"Encara hi ha algú al bosc", dirigit per Teresa Turiera-Puigbò Bergadà i Erol Ileri, és un projecte multidisciplinari de Cultura i Conflicte, que inclou aquest documental, una obra de teatre i una exposició de fotografia. A més, recentment, ha impulsat una proposta educativa.

De l'1 al 5 de març, el documental participa, fora de concurs, a la secció dedicada a la indústria, European Film Market (EFM), de la 71 edició de la Berlinale. Durant aquests dies, es podrà veure en les projeccions en línia del festival, programades per a professionals del sector (productors, programadors, crítics i professionals des àmbits del cinema i la televisió).

El documental es va estrenar el 12 de gener del 2021 al "Sense ficció", amb una audiència de 258.000 espectadors de mitjana i un 10,5 de quota. Des d'aleshores ha tingut més d' 11.819 visionats a la carta i és el desè documental més vist de la temporada a la carta.

Sinopsi

La guerra de Bòsnia, el conflicte més sagnant a Europa després de la Segona Guerra Mundial, va acabar oficialment amb la firma dels Acords de Pau de Dayton, el novembre del 1995.

Per l'Alen, la guerra va començar deu anys més tard, el dia que va saber que la seva mare biològica l'havia abandonat, perquè ell era fruit d'una violació d'un soldat serbi.

L'Ajna no va saber que era fruit d'una violació durant la guerra fins que era adolescent. No entenia la difícil relació que sempre havia tingut amb la seva mare, fins que als 25 anys, ha entès l'esforç que aquesta va fer per seguir al seu costat.

Per la Meliha (musulmana), la Nevenka (croata) i la Milica (sèrbia), la guerra tampoc no ha acabat. Elles i les dones de les seves famílies van ser violades i torturades per part de tropes de diferent bandera. Es calcula que entre 25.000 i 50.000 dones van ser violades durant la guerra als Balcans. No hi ha una xifra oficial perquè moltes de les víctimes no han sobreviscut o ho viuen en silenci.

La majoria de víctimes són dones d'origen musulmà, però també n'hi ha d'origen croat, serbi i gitano. Les violacions responien a una estratègia per atemorir la població i contribuir a la neteja ètnica. Però també hi va haver moltes violacions com a revenja i com a arma per atemorir la població.

Avui, aquestes dones són supervivents de la guerra i víctimes de la pau, perquè durant aquests 25 anys han viscut completament ignorades per les institucions, invisibilitzades per una societat que mira cap a una altra banda, i en molts casos, fins i tot rebutjades per les seves pròpies famílies. Aquest documental dona veu a les supervivents i als fills fruit de les violacions, que ara tenen 25 anys i que ja no parlen de guerra, sinó de la seva lluita contra l'estigma i la indiferència, i d'unes relacions d'amor entre mares i fills que s'imposen a l'objectiu de barbàrie que els va fer néixer.

Fitxa tècnica

Direcció: Teresa Turiera-Puigbò Bergadà i Erol Ileri Llordella
Guió: Teresa Turiera-Puigbò Bergadà
Realització: Erol Ileri Llordella
Producció: Judit Codina
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Direcció de producció: Teresa Turiera-Puigbò Bergadà
Direcció de fotografia: Tyler Franta
Muntatge: Tyler Franta i Erol Ileri
Música: Pep Pascual Vilapua i Erol Ileri Llordella
Lingüista: Susanna Cros Bahí
Grafisme: Erol Ileri Llordella
2020

Una producció de Cultura i Conflicte, en coproducció amb Bonobo Films, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i el suport de Fundació Nando & Elsa Peretti, Diputació de Girona i l'Ajuntament de Barcelona.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut