Premis Gaudi
Premis Gaudi
Diumenge

Els XII Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, a TV3 i Catalunya Ràdio

TV3, iCat i Catalunya Informació seguiran en directe la gala de lliurament dels XII Premis Gaudí, una producció de Dagoll Dagom per a l'Acadèmia del Cinema Català, que reconeixerà aquest diumenge 19 de gener les millors pel·lícules de l'any 2019 en 21 categories. TV3 i Catalunya Ràdio són mitjans oficials dels Premis Gaudí.

TV3 retransmetrà, en directe, la gala dels Gaudí tot just després del "Telenotícies vespre", a les 21.50, amb comentaris a càrrec de Carolina Rosich i Ismael Martín i realització d'Emili Sala-Patau, la producció de Txari Sancho i la direcció de Lluís Cuevas. A més, la gala incorporarà diversos vídeos d'humor fets per l'equip d'"APM?"

A partir de les 21.00, Catalunya Informació i iCat també oferiran, en directe, la 12a Gala del Premis Gaudí del Cinema Català des de l'Auditori Fòrum Barcelona. El programa serà conduit per Àlex Gorina, Josep Vila i Marc Ruiz.

Dissabte, els Gaudí també arribaran al 33 amb l'estrena de "Memòries d'un home en pijama" i una edició especial de "Curtcircuit 33" amb els nominats al millor curtmetratge dels XII Premis Gaudí 2020.

Les xarxes socials de TV3 i Catalunya Ràdio seguiran l'ambient previ al lliurament de premis i, després, tot el que succeeixi a la gala amb imatges i vídeos. Tot aquest seguiment s'agruparà sota l'etiqueta #PremisGaudí.

13 produccions, amb la participació de TV3, estan nominades als XII Premis Gaudí. Dues pel·lícules destaquen entre les candidates d'aquest any: "La hija de un ladrón" i "Els dies que vindran", que han aconseguit 13 i 10 nominacions, respectivament. "La innocència", n'ha aconseguit 7. Les altres nominades són: "El viatge de la Marta (Staff only)", "Elisa y Marcela", "7 raons per fugir", "Liberté", "Cançó per a tu", "La catedral del mar", "La dona del segle", "L'enigma Verdaguer", "Idrissa, crònica d'una mort qualsevol" i "Peret, yo soy la rumba".

La gala de lliurament dels XII Premis Gaudí, una producció de Dagoll Dagom per a l'Acadèmia del Cinema Català, reconeixerà aquest diumenge 19 de gener les millors pel·lícules de l'any 2019 en 21 categories. La cerimònia es podrà veure en directe i en prime time a TV3, a les 21.50, després del "Telenotícies vespre", amb els comentaris d'Ismael Martín i Carolina Rosich per als teleespectadors.

A partir de les 21.00, Catalunya Informació i iCat també oferiran, en directe, la 12a Gala del Premis Gaudí del Cinema Català des de l'Auditori Fòrum Barcelona. Serà un programa especial conduit per Àlex Gorina, Josep Vila i Marc Ruiz. Es podrà seguir el so directe de tota la cerimònia presentada per Anna Moliner sota la direcció de Jordi Prat i Coll. Una gala molt musical, paritària i estel·lar amb la presència dels finalistes i màximes figures del cinema català, que a partir d'ara proposem que sigui anomenada la "cinema catalana". Tindrem l'oportunitat d'entrevistar-los a tots i descobrir algunes de les gran sorpreses que l'Acadèmia del cinema té preparades.    

Una gala molt musical, a càrrec de Dagoll Dagom

L'Acadèmia ha confiat enguany la producció de la cerimònia a Dagoll Dagom, una de les companyies amb més història de Catalunya; a l'actriu badalonina Anna Moline,r la presentació; al dramaturg Jordi Prat i Coll, la direcció artística; a Marc Artigau, acompanyant Jordi Prat i Coll, el guió, i a David Pintó Codinasaltas, l'adaptació de les lletres. Tots cinc formen un equip de consolidada tradició teatral i experiències comunes que han compartit en la gestació de la gran nit del cinema català. En paraules Prat i Coll, "serà una gala musical, amb ironia, emotiva, amb convidats que guardem en secret... i amb una mirada que pretén fer protagonista la professió del cinema".

La gala farà seu el lema "M'agrada més el cine que la realitat", de la cançó de Marie Belle, per anar bastint un imaginari comú́ del nostre cinema amb números musicals d'Anna Moliner i peces audiovisuals i actuacions en directe d'Albert Pla, Àngels Gonyalons, Nèvoa i Xavier Sabata.

Agustí Villaronga, Àlex Brendemülh, Bruna Cusí, Carme Elias, David Solans, David Verdaguer, Elena Martin, Gerard Quintana, Jan Cornet, Judit Mascó, Mag Lari, Maria Molins, Mireia Oriol, Nora Navas, Pablo Derqui i Rosa Cadafalch lliuraran les estatuetes de les 21 categories d'aquesta edició, i el guardó del Premi Especial del Públic, que per tercer any obre el vot als espectadors al web premidelpublic.premisgaudi.cat, serà recollit de mans de Georgina Amorós i Júlia Creus, actrius de la generació "Merlí".

Després del parlament de la presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola, arribarà un dels moments més emotius de la nit, quan el gran cineasta lleidatà Francesc Betriu rebrà de Lluís Homar el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2020 per la seva trajectòria de més de sis dècades. El també guionista, productor, distribuïdor i crític ha signat una filmografia pionera, inclassificable i censurada durant el franquisme que inclou títols emblemàtics, com "Furia espanyola" o "La plaça del Diamant", o la més recent "Mònica del Raval", amb el suport de TV3. Mestre de les adaptacions literàries, ha portat al cinema clàssics contemporanis d'autors com Sagarra, Rodoreda, Sender i Marsé.

13 produccions, amb la participació de TV3, nominades als XII Premis Gaudí

En les nominacions dels dotzens Premis Gaudí atorgats per l'Acadèmia del Cinema Català, 13 produccions amb participació de TV3 acumulen 50 nominacions. Dues pel·lícules destaquen entre les candidates d'aquest any: "La hija de un ladrón" i "Els dies que vindran", que han aconseguit 13 i 10 nominacions, respectivament. "La innocència", n'ha aconseguit 7.

La producció amb més nominacions, 13, és "La hija de un ladrón", entre les quals la de millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció per a Belén Funes. També els principals actors d'aquesta pel·lícula aspiren al premi de millors protagonistes femenina i masculí per a Greta Fernández i Eduard Fernández. Pare i filla actuen junts per primera vegada en aquest drama que precisament aborda les difícils relacions entre una jove i el seu pare, que no se n'ha cuidat mai.

Amb 10 nominacions, "Els dies que vindran" és la pel·lícula rodada en català més nominada. Optarà al Gaudí a millor direcció per a Carlos Marques-Marcet i millors protagonistes per a Maria Rodríguez David Verdaguer. Marques-Marcet va seguir l'embaràs dels actors, parella en la ficció, però també en la vida real, per dibuixar les pors, les alegries i les vivències d'una parella davant la perspectiva de tenir un fill.

La tercera pel·lícula amb més nominacions és "La innocència", amb 7, entre les quals a la millor pel·lícula en català i a la millor direcció, per a Lucía Alemany.

Carmen Arrufat podria rebre el Gaudí a millor protagonista femenina, i també està nominada al Goya revelació per la seva actuació en aquesta pel·lícula. Arrufat encarna la Lis, una adolescent que vol marxar del seu poble per convertir-se en artista de circ.

Un viatge d'iniciació i de creixement, en aquest cas al Senegal, és el que explica "El viatge de la Marta (Staff only)", la quarta candidata a millor pel·lícula en català. La seva directora, Neus Ballús, també disputarà el Gaudí a la millor direcció. Són dues de les quatre nominacions que té aquesta pel·lícula.

En les pel·lícules per a televisió o també anomenades "TV movies", TV3 és present en totes quatre produccions ("Cançó per a tu", "La catedral del mar", "La dona del segle", "L'enigma Verdaguer"). De les quatre nominades com a millor pel·lícula documental, TV3 participa en dues ("Idrissa, crònica d'una mort qualsevol" i "Peret, yo soy la rumba").

La XII edició dels Premis Gaudí serà especial perquè tres de les quatre nominacions en la categoria de millor direcció són dones, i dos dels títols són primeres obres: "La hija de un ladrón" i "La innocència". Una de les nominades a millor actriu secundària és Nora Navas per "Dolor y gloria", una de les protagonistes de la sèrie de TV3 "Les de l'hoquei". Enric Auquer, nominat a millor actor secundari per "Quien a hierro mata", i Maria Rodríguez, nominada a millor actriu protagonista per "Els dies que vindran", tots dos apareixen a la telenovel·la de la sobretaula de TV3 "Com si fos ahir".

El programa "La finestra indiscreta" fa "La porra dels Premis Gaudí"

"La finestra indiscreta", el programa de cinema de Catalunya Ràdio, amb Àlex Gorina, organitza "La porra dels Premis Gaudí", en què els oients de l'emissora poden votar qui consideren que seran els guanyadors dels XII Premis Gaudí, atorgats per l'Acadèmia del Cinema Català el dia 19 de gener.

La votació popular va començar el 3 de gener i s'acabarà el mateix 19 a les 15.00. Els oients que hi participin hauran de respondre l'enquesta sobre qui serà el guanyador en cadascuna de les cinc categories proposades: millor pel·lícula, millor direcció, millor protagonista femenina, millor protagonista masculí i millor pel·lícula en llengua no catalana.

El premi de "La porra dels Premis Gaudí" és una invitació anual gratuïta per a dues persones per assistir durant el 2020 als 56 cinemes (469 pantalles) adscrits al Gremi de Cinemes de Catalunya. El nom del guanyador es farà públic a "La finestra indiscreta" del divendres 24 de febrer.

Els Gaudí al 33 amb l'estrena de "Memòries d'un home en pijama" i una edició especial de "Curtcircuit 33"

El dissabte 18 de gener, a les 23.50, "Curtcircuit 33" oferirà un programa especial amb els nominats al millor curtmetratge dels XII Premis Gaudí 2020 i I'emissió de "La última virgen", de Bàrbara Farré, premi Gaudí 2019. Abans, a les 22.40, s'estrenarà "Memòries d'un home en pijama", Gaudí a la millor pel·lícula d'animació. Un film de Carlos Fernández de Vigo amb la participació de TV3.

Coincidint amb el cap de setmana de lliurament dels Premis Gaudí, Lluís Salgado presentarà i moderarà una taula rodona amb els quatre directors nominats al Premi Gaudí al millor curtmetratge del 2020: Carla Simón ("Después también"), Irene Moray ("Suc de Síndria"), Gerard Vidal ("Tahrib") i Mikel Mas Bilbao ("La higuera").

Els espectadors també podran veure el curtmetratge guanyador del Gaudí al millor curtmetratge 2019, "La última virgen", de la directora Bàrbara Farré, una producció d'ESCAC Films.

La Sara, una nena de 13 anys, té la necessitat d'abandonar la innocència per endinsar-se en el món adult i així encaixar dins del seu grup d'amigues. Envoltada per un món on regna l'aparença, la Sara es veurà obligada a forçar la seva voluntat i convertir-se en una víctima més de la societat. Un retrat de la generació del 2000 on mòbils, internet i una sexualitat prematura no poden passar desapercebuts.

Els premis Gaudí a la xarxa

Les xarxes socials de TV3 i Catalunya Ràdio seguiran l'ambient previs al lliurament de premis Una redactora, des del recinte del Fòrum, cobrirà l'ambient a través de Twitter i Instagram de TV3.

I després, tot el que succeeixi a la gala amb imatges i vídeos. Els grans moments de la gala, els premis, les imatges... a través de totes les finestres: la "home" de TV3, l'app mòbil, Facebook, YouTube, Twitter i Instagram. Tot aquest seguiment s'agruparà sota l'etiqueta #PremisGaudí

tv3.cat/gaudi

catradio.cat/gaudi

 

Anar al contingut