Els reptes del canvi climàtic i l'alimentació, a "Xplorers"

El dimecres 12 d'octubre, a les 23.05, el 33 emetrà el tercer episodi d'"Xplorers", una sèrie documental que vol resoldre molts interrogants que sobrevolen el talent jove i la recerca científica a Catalunya. En aquest capítol es parlarà del canvi climàtic i de la territorialitat de la ciència a Catalunya.

El tercer episodi d'"Xplorers" dona veu als centres de recerca repartits pel territori català i fa una radiografia de les matèries que s'hi analitzen. Experts com Damià Barceló o Joan Ramon Morante també parlen sobre els reptes del canvi climàtic i el futur de l'alimentació.

A més a més, es descobriran les interioritats de tres joves futurs científics: Irene Teixidó fa el doctorat a la Universitat de Lleida, al Departament de Tecnologia d'Aliments; Joel Romero, inventor nat i representant espanyol a la Intel ISEF el 2017, on va guanyar el Premi NASA pel seu projecte en robòtica marciana, i el 2018, amb el seu projecte sobre intel·ligència artificial, bioquímica i càncer. Actualment estudia Enginyeria Biomèdica a la UPF. I Maria Carretero, graduada en Bioquímica per la Universitat de Barcelona i Màster en Biologia Molecular per la Universitat de Copenhaguen. Actualment investiga sobre l'envelliment cel·lular en aquesta universitat.

La sèrie

A les universitats catalanes cada any s'hi inscriuen més de 200.000 joves. Una part trien carreres vinculades al món científic i alguns escolliran dedicar-se a la recerca científica. Es tracta de joves als quals podem catalogar de "genis", que han demostrat altes capacitats durant la seva etapa formativa. S'han format a un altíssim nivell a Catalunya, demostrant així que, malgrat que sempre s'està mancat de recursos, és possible ser planter inesgotable de talent científic. Un talent que, sovint, acabarà exercint a l'estranger.

I tot això planteja molts interrogants: Què es pot fer per retenir aquest talent? Quina és l'aposta de Catalunya per promoure i donar oportunitats de futur als joves investigadors que es formen a casa nostra?

A "Xplorers", una bona part del món científic i universitari català donarà respostes a aquestes i altres preguntes, a la vegada que es donarà a conèixer com és un dia en la vida d'aquests joves estudiants i investigadors.

 

tv3.cat/xplorers

 

Sant Joan Despí, 11 d'octubre del 2022

Anar al contingut