Albert Segura.
Albert Segura.
DIVENDRES, 6 DE DESEMBRE

La falta de metges de poble, a "El matí de Catalunya Ràdio"

Divendres, 6 de desembre, de 8 a 13h, "El matí de Catalunya Ràdio", amb Albert Segura, parlarà de la falta de metges rurals a Catalunya, dels 40 anys de l'accident ferroviari de les Franqueses del Vallès i dels alcaldes que porten 40 anys en el càrrec, i entrevistarà la portaveu de Greenpeace Raquel Montón.

Catalunya no té prou metges. Ho diuen els sindicats i el mateix Departament de Salut. Hi ha vacants fins i tot a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i això deixa les zones rurals en una situació complicada. El desprestigi de la medicina de família, l'allau de jubilacions previstes els pròxims 10 anys i la falta d'incentius fan que la cobertura de vacants en les zones rurals sigui una odissea. Sense escola o consultori mèdic, un poble s'apaga. Els alcaldes són conscients que mantenir aquests serveis és l'única manera d'alentir la despoblació.

"El matí de Catalunya Ràdio", amb Albert Segura, en parla amb els alcaldes d'Ulldemolins i de Poboleda, al Priorat, amb metges rurals i estudiants de medicina. I també en una entrevista amb el director general de Professionals del Departament de Salut, Marc Ramentol.

 

40 anys d'una de les pitjors tragèdies ferroviàries

Demà, 6 de desembre, farà 40 anys de la tragèdia ferroviària de Les Franqueses del Vallès, una de les més greus que ha patit Catalunya, amb 22 viatgers morts. És l'accident oblidat d'un tren que es va desfrenar i va recórrer 13 quilòmetres via avall, fora de control i embalat pel fort pendent, fins a xocar contra el comboi que pujava, ple d'estudiants que anaven d'excursió. 40 anys després, la línia R-3 de Rodalies, la de Barcelona a Puigcerdà, continua amb una sola via, encara per desdoblar, i amb importants deficiències: la seguretat ha millorat, però no els retards, les avaries, les freqüències i la durada dels trajectes.

 

40 anys amb el mateix alcalde

Són alcaldes eterns, que es van presentar a les primeres eleccions després del franquisme i que, després d'haver sortit victoriosos d'onze campanyes electorals, conserven la vara d'alcalde. I tot indica que no tenen intenció de deixar-ho.

El programa en parla amb Josep Vilà i Pere Moradell, alcaldes de Fogars de la Selva i Torroella de Fluvià, respectivament, i amb l'alcalde més jove de Catalunya, el d'Alfara de Carles, Jordi Forné.

 

La lluita per la cooficialitat de l'‘asturianu'

"¡Acabaréis como los catalanes! Voleu trencar Espanya, imposar un dialecte, una llengua que no existeix i malbaratar diners públics al servei del separatisme..." Aquests són els arguments dels contraris a la cooficialitat de la llengua asturiana, dels que la rebutgen, com el PP i Vox. El bable, mancat de protecció jurídica, ha sobreviscut al procés de castellanització, però una majoria d'asturians reclama reparar aquest greuge històric amb la reivindicació que sigui la cinquena llengua cooficial de l'Estat. Els socialistes asturians n'han fet promesa electoral, però amb Podem els falta un diputat per a la majoria. En parlen, des d'Uvíeu, partidaris i detractors.

 

La tertúlia: negociacions per formar govern espanyol i Cimera del Clima

Albert Segura també farà tertúlia amb Aida Martori, Erika Casajoana, Lara Malvesí i Roger Pi, pendents de les negociacions per formar govern espanyol i de la Cimera Mundial del Clima a Madrid, i entrevistarà la portaveu de Greenpeace, Raquel Montón.

 

catradio.cat/maticataradio

facebook/maticatradio

twitter/maticatradio

instagram/maticatradio

youtube/maticatradio

telegram/maticatradio

spotify/maticatradio

Anar al contingut