Els informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, els més plurals, segons el CAC

Avui s'ha fet públic l'Informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre l'observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio entre els mesos de maig i desembre del 2019, segons el qual els informatius de TV3 i de Catalunya Ràdio van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques en els 8 darrers mesos de l'any passat. Així mateix, els mitjans de la CCMA van ser els que van fer més entrevistes en aquest període i els que també van oferir més diversitat de veus d'agrupacions polítiques. D'altra banda, són els mitjans que van organitzar més debats polítics.

Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques, segons un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que analitza l'observança del pluralisme polític de quatre mitjans catalans durant el segon i tercer quadrimestre del 2019 (maig a desembre). En concret, els informatius de TV3 van donar temps de paraula a 52 agrupacions polítiques. Els segons informatius amb més pluralitat de veus van ser els de Catalunya Ràdio, amb un total de 48 agrupacions polítiques. Els tercers van ser els de RAC1, amb 42 agrupacions, i els quarts, els de TVE Catalunya, amb 36.

Als informatius diaris, el govern de Catalunya va ser l'agrupació que va acumular més temps de paraula, amb valors percentuals d'entre el 15% i 16% a les dues televisions (TV3 i TVE Catalunya), i propers al 20% a les dues emissores de ràdio (RAC1 i Catalunya Ràdio).

Pel que fa als partits, tots els mitjans analitzats van situar en primera posició el PSC-PSOE, amb els valors següents: 14,2% a TVE Catalunya, 12,4% a RAC1, 12,2% a TV3 i 11,2% a Catalunya Ràdio. Si es tenen en compte només les agrupacions de partits i no els governs, es pot constatar que TV3 va ser el mitjà que més va acostar la proporció de les sis forces polítiques amb més temps de paraula, ja que les va situar en una forquilla de 4,3 punts. A Catalunya Ràdio i a RAC1 la distància màxima entre aquestes formacions va ser de 6,6 i 6,8 punts, respectivament i, a TVE Catalunya, de gairebé 8 punts.

Pel que fa a les informacions relacionades amb el Parlament de Catalunya, tots els mitjans analitzats van donar veu als set grups i subgrups de l'hemicicle. També van coincidir a atorgar el percentatge més alt de temps de paraula -al voltant d'una quarta part- al primer grup de l'oposició. En concret, el Grup Parlamentari de Ciutadans va obtenir el 28,4% a TV3; el 21% a Catalunya Ràdio; el 25% a TVE Catalunya, i el 26,6% a RAC1. Així mateix, tots els grups de les Corts Generals van registrar temps de paraula a TV3.

Els mitjans que més entrevistes van fer durant els 8 mesos analitzats van ser TV3 (amb 629) i Catalunya Ràdio (526). Els van seguir, a certa distància, RAC1 (263), el 3/24 (203) i TVE Catalunya (42). Els dos mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals van ser també els que van oferir més diversitat de veus: TV3 va entrevistar representants de 50 agrupacions polítiques i Catalunya Ràdio, 38.

D'altra banda, durant el període comprès entre el maig i el desembre de 2019, el 3/24 va programar 11 debats, seguit de Catalunya Ràdio amb 8, TV3 amb 7, RAC1 amb 4 i TVE Catalunya, 1. Respecte a les temàtiques tractades, la majoria de debats van estar relacionats amb els diferents processos electorals d'aquest període: eleccions al Parlament Europeu, eleccions locals i eleccions a les Corts Generals.

Pel que fa al seguiment d'esdeveniments d'actualitat política entre el maig i el desembre per mitjà de retransmissions i connexions, integres o parcials, el canal informatiu 3/24 és el que en va emetre més (426); TV3 en va emetre 276, RAC1, 138, i Catalunya Ràdio, 98.

ccma.cat

tv3.cat

catradio.cat

 

Anar al contingut