Els incòmodes, creació comunitària i la mirada infantil, a "Quan arribin els marcians"

TV3 emetrà demà, a les 23.45, un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i ens entengui. Aquesta setmana, la incomoditat que generen les persones que no tenen ni por ni pèls a la llengua, la força de la creació en comunitat, creadors que tornen a mirar amb ulls de nen, l'actriu Cristina Genebat i el músic i compositor Ricard Viladesau, continguts destacats del dotzè capítol marcià.

Últimament no són poques les persones que han vist com les seves opinions, expressades en els mitjans pels quals treballen, no només no són benvingudes, sinó que els han comportat l'acomiadament. És el cas del ninotaire Miquel Ferreres, acomiadat fa molt poc d'"El Periódico de Catalunya", o de l'actor Guillermo Toledo, que ha vist com les seves opinions li han acabat comportant aïllament professional i l'han forçat a buscar feina a l'estranger. D'incomodar el poder també en sap Ken Loach, que ha estat tota una vida denunciant injustícies. Tots ells han resultat incòmodes i, al "Tot és cultura", en parlen sense pèls a la llengua.

El programa emetrà un reportatge en què explica com sol, costa, però en companyia, tot sembla més fàcil. I quan les energies s'uneixen per expressar un mateix propòsit, l'energia pot fer nedar els salmons contra corrent. El Sâlmon és un festival d'arts escèniques i presenta una proposta, "Atlas", en què la força de la creació col·lectiva n'és el motor. Absolutament tothom està convidat a aquesta festa en què Júlia Bertran obre les portes.

Si es pogués tornar enrere i ser capaç de mirar el món amb ulls de nen per entendre com es veu i com es pot explicar. Hi ha creadors que tenen, en la infantesa, un refugi des d'on poden explicar les històries que els interessen. És el cas de Marc Recha, cineasta que pròximament estrenarà "La vida lliure"; l'escriptor Pep Puig, que publica "Els metecs", o la cineasta Carla Simón, que ha fet del personatge de la petita Frida a "Estiu 1993", un mirall d'ella mateixa.

Què és l'amistat? Es pregunten els marcians. I qui millor que l'actriu Cristina Genebat, habitual a la sèrie de TV3 "Com si fos ahir" i una de les protagonistes de "Les noies de Mossbank Road" per indagar-ho? L'amistat és l'eix que articula aquesta obra de gran èxit que pròximament iniciarà una gira per Catalunya.

No és ni serà mai tendència a cap xarxa social, però és obligat saber qui va ser Ricard Viladesau. El príncep de la tenora, com el va anomenar Pau Casals, admirat per Charlie Parker, aquest any se celebra el centenari del naixement d'aquest músic i compositor. 

I per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

Quan arribin els marcians és un planeta en ell mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut