DIMARTS, A LES 22.05

Els grans incendis forestals, la nova gran amenaça per al planeta, al "Sense ficció", que estrena "L'amenaça incandescent" i recupera "El gran silenci, Horta de Sant Joan"

Demà, a les 22.05, "Sense ficció" estrena "L'amenaça incandescent", un documental que exposa els coneixements acumulats pels bombers de la Generalitat arran de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan del 2009. Aquests coneixements han servit de base per perfeccionar la gestió i les estratègies d'extinció a escala global d'una nova tipologia d'incendis forestals que amenacen el planeta.
Tot seguit, a les 23.15, el programa recuperarà "El gran silenci, Horta de Sant Joan", un documental que dona veu als bombers que van treballar contra rellotge per controlar l'incendi d'Horta de Sant Joan del 2009. Entre ells, parla Josep Pallàs, l'únic supervivent de la unitat GRAF Lleida que va tenir l'accident que va provocar la mort de cinc bombers.

"L'amenaça incandescent" (dimarts, 30 de juny, a les 22.05)

Deu anys després de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), on van perdre la vida cinc bombers de la Generalitat de Catalunya, els focs forestals han evolucionat en dimensió i virulència. Portugal, Indonèsia, Xile i, més recentment, Austràlia són exemples d'aquests nous incendis de sisena i setena generació que s'obren pas estimulats pels efectes del canvi climàtic. La comunitat científica internacional i els cossos operatius fa temps que adverteixen dels efectes devastadors d'aquesta nova amenaça global contra la qual només es pot plantar cara amb un canvi cultural i econòmic profund per fer més resistent el nostre paisatge i assumint que caldrà sacrificar una part del patrimoni natural per salvar-ne la resta.

El coneixement acumulat arran de la tràgica experiència d'Horta de Sant Joan ha convertit els Bombers de la Generalitat de Catalunya en un referent per al món científic internacional a l'hora de discutir i dissenyar les estratègies per fer front als grans incendis forestals que, a Europa, ja acumulen més morts que per accions terroristes.

L'inspector i analista d'incendis del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i un dels referents mundials en la matèria, Marc Castellnou, protagonitza "L'amenaça incandescent", un documental que relata, amb la veu dels millors experts del món, com el canvi climàtic ha convertit els incendis forestals en una realitat que ja no amenaça només els boscos i les zones rurals, sinó la vida de milions de persones que habiten a les grans ciutats del món.

Marc Castellnou, juntament amb Josep Pallàs, bomber supervivent de l'incendi d'Horta de Sant Joan, i Jaume Costa, pare de Pau Costa, una de les cinc víctimes mortals d'aquell incendi, són els impulsors ideològics de "L'amenaça incandescent", un treball que és a la pràctica la segona part d'"El gran silenci", el documental sobre l'accident mortal que va costar la vida a cinc bombers de la unitat GRAF Lleida que participaven en les tasques d'extinció de l'incendi forestal que va cremar l'estiu de 2009 el massís dels Ports a Horta de Sant Joan.

"L'amenaça incandescent", dirigit per Carles Caparrós, amb guió del mateix Caparrós i del periodista Josep Maria Flores, és una producció de TV3 produïda per Aigua Films amb la col·laboració de Taempus Media i el suport de la Fundació Pau Costa.

 

"El gran silenci, Horta de Sant Joan" (dimarts, 30 de juny, a les 23.15)

El 21 de juliol del 2009 hi va haver un dels pitjors incendis de Catalunya, que va cremar bona part del massís dels Ports, a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Van ser dos dies de foc intens que va provocar la mort de cinc bombers de la unitat GRAF Lleida. Per primera vegada, els protagonistes expliquen al lloc dels fets com va ser que un incendi que semblava controlat es desboqués i atrapés tots els efectius que treballaven en l'extinció.

Entre els testimonis que recull el documental destaca el de Josep Pallàs, l'únic supervivent d'aquella unitat atrapada. També ho fa el cap dels GRAF, Marc Castellnou, que el moment de gravar el documental ja havia anat 125 vegades al lloc de l'encerclament mortal per analitzar-ne les causes i extreure'n lliçons per al futur.

A partir de la reconstrucció dels fets i la identificació de tots els factors que van influir en l'accident, el documental recull les lliçons apreses en aquell episodi i reflexiona sobre la necessitat de gestionar bé els boscos. I ho fa de manera minuciosa, entrevistant els testimonis dels fets, els membres del GRAF que van treballar per controlar l'incendi, i comptant amb colpidores imatges d'arxiu, algunes d'inèdites en televisió, captades pels mateixos membres del cos de Bombers. En resum, l'incendi d'Horta de Sant Joan com no s'havia narrat fins avui.

"El gran silenci, Horta de Sant Joan", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Brutal Media, és un documental dirigit per Carles Caparrós, amb guió de Josep M. Flores i el mateix Caparrós.

 

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

#SenseFiccióTV3

Anar al contingut