Els documentals "El monstre de Banyoles" i "Matar el monstre", finalistes dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local

Els reportatges "El monstre de Banyoles", d'Ester Bertran i Manoli Vargas, que recull diversos testimonis de víctimes d'abusos comesos per part d'un mestre als anys noranta, i "Matar el monstre", de Sion Biurrun i Sara Segarra, sobre la mutilació genital femenina, s'han proclamat finalistes dels XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local.
L'ablació genital femenina a "Matar el monstre"

Els reportatges "El monstre de Banyoles", que TV3 va emetre el passat 4 de juny dins del programa "Sense ficció", i "Matar el monstre", emès el passat 3 de novembre, dins del programa "30 minuts", són dos dels tres finalistes de la categoria Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió de l'onzena edició dels premis Carles Rahola de Comunicació Local, promoguts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC-Gi).

Els fets del documental "El monstre de Banyoles", d'Ester Bertran i Manoli Vargas, s'haurien comès durant gairebé tres dècades i mantingut en silenci fins que una de les víctimes va decidir alçar la veu, fruit d'un procés de teràpia psicològica. A partir d'aquell moment, un grup d'antics alumnes també van voler explicar les seves experiències personals viscudes durant l'etapa a l'escola i les conseqüències que això els ha provocat. Avui dia, els fets ja han prescrit, però els afectats volen que es faci justícia social, que es reconegui la connivència dels altres mestres del centre i insisteixen en la necessitat de fer públic tot el que van viure per aconseguir la condemna de la societat i evitar que es repeteixin aquests tipus de situacions. El jurat ha triat aquest treball perquè recapitula molt bé els fets i les seves conseqüències actuals, perquè dona veu a tots els actors –fins i tot a l'acusat-, i pel valor del periodisme que transforma, perquè ajuda a canviar conductes i a denunciar situacions d'abús.

El documental "Matar el monstre", de Sara Segarra i Sion Biurrun, parla de la mutilació genital femenina, una pràctica, que encara es fa a 29 països, la majoria de l'Àfrica subsahariana, però també en regions d'Orient Mitjà, Àsia i Amèrica Llatina. Aquest treball compta amb testimonis de dones que, de petites, van ser mutilades i que expliquen com ho van viure, quins traumes han tingut i com ho han superat. També, els motius que porten una mare que ha passat per aquesta experiència traumàtica a deixar-ho fer a les seves filles. Un reportatge coral, amb moltes peces que, juntes, permeten entendre què és la mutilació genital femenina des del punt de vista de les dones que l'han patit, amb l'ajuda de veus d'activistes i experts en la matèria. El jurat ha seleccionat aquest reportatge perquè el considera un bon reportatge per lluitar contra la mutilació genital femenina, que denuncia un problema global que afecta també nenes de Catalunya.

Els premis Carles Rahola van néixer amb l'objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol aspecte, format, àmbit i estructura.

El nom dels guanyadors es farà públic durant l'acte de lliurement dels XI Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc dijous, 20 de febrer, a les 20.00, a l'Auditori de Girona.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts