"Els petits nazis"
"Els petits nazis"
DIMARTS, A LES 21.55

Els 30 anys de la caiguda del mur de Berlín, a "Sense ficció" i "Món"

Demà, dimarts, TV3 dedica un record als 30 anys de la caiguda del mur de Berlín. A les 21.55 emetrà "Sense ficció" amb l'estrena d'"Els petits Nazis", un documental dirigit per Frank Geiger i Mohammad Farokhmanesh.

Tot seguit, a les 23.10, el programa "Món" es trobarà amb dos fugitius de l'Alemanya de l'est, i analitzarà perquè encara hi ha murs a diferents països.

Eva i Godwin són dos nens petits que aviat aniran a camps d'entrenament on els prepararan per convertir-se en "la futura elit d'Alemanya", juntament amb altres nens com ells. L'ordre i la decència és el que més importa als seus pares. Aprendran a sentir-se orgullosos dels seus progenitors, que lluiten per preservar el seu país natal d'influències estrangeres i nocives. I s'adonaran que hi ha moltes persones "dolentes" que no entenen els seus pares, que els titllen de criminals i que inclús els volen detenir.

"Els petits nazis" analitza l'extremisme de dretes des d'una perspectiva diferent. No fa gaire, la qüestió va tornar a atreure l'atenció pública de forma evident arran d'una sèrie d'assassinats perpetrats pel grup Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU). Ara, partits nacionalistes de dreta estan trobant la manera de tornar a accedir al cor de la societat. Si bé tota l'atenció s'ha centrat sempre en els adults responsables i els motius de les seves accions, rarament s'ha debatut sobre el destí d'aquells infants que creixen en famílies radicals de dretes. Aquests nens i nenes no només estan a mercè d'una actitud antidemocràtica, sinó que, a més, poden transferir una mentalitat hostil a generacions futures.

El documental reflecteix el punt de vista d'aquests infants i ofereix una visió implacable de l'abisme a què s'aboca una societat alemanya cada cop més propensa a repetir una part fosca de la seva història.

 

"Món": Ells van fer caure el mur (dimarts, a les 23.10)

El programa "Món" ha fet possible el retrobament entre dos fugitius de l'Alemanya de l'Est que fa trenta anys van aconseguir passar clandestinament, a través del bosc, a la República Federal Alemanya. Ho van fer acompanyats d'un equip de TV3, del programa "30 minuts", que va recollir la seva arriscada aventura.

Gràcies a un fet casual, la publicació d'una foto d'aquell episodi al diari Bild on es veia el logo de TV3, Mario i Jens s'han retrobat. I també han retrobat dos periodistes d'aquell equip, Blanca de la Torre i Carles Guàrdia. A través dels seus testimonis, Oriol Serra, el corresponsal de TV3 a Berlín, reconstrueix el moment crític de la caiguda del Mur i descobreix si les expectatives que aquells joves tenien, saltant d'un bloc a l'altre, en els últims moments de la guerra freda, s'han vist confirmades o no.

Es va ensorrar la Unió Soviètica

La caiguda del mur va precipitar la desaparició del teló d'acer i l'ensorrament de la Unió Soviètica. I amb ella, no només un sistema polític, sinó també econòmic, social i cultural. Milions de ciutadans van haver de repensar-ho tot i adaptar-se a una nova realitat. Manel Alias, des de Moscou, ha comprovat com l'angoixa, la incertesa i la por feien de contrapès a la il·lusió que podia provocar en alguns sectors la promesa de llibertat.

Però els murs són necessaris?  

El de Berlín no és l'únic ni l'últim mur. El programa, en la veu de Nico Valle, reflexiona sobre els motius que en ple segle XXI n'hi hagi més que mai. La conclusió, provocadora, pot ser que la humanitat necessita els murs, les fronteres, les divisions, per múltiples motius.

Un exemple actual

Entre els murs que avui separen comunitats, es fixen en un dels més coneguts i amb més història de violència al seu voltant: el que separa Israel de Palestina. Txell Feixas troba testimonis de com és la vida condicionada, de sobte, per una barrera insalvable.

 

#MurBerlínTV3

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

tv3.cat/mon

facebook.com/monTV3cat

twitter.com/mon_tv3

Anar al contingut