El webdoc "El Swissleaks de Falciani", seleccionat al FIPA

El web interactiu "El Swissleaks de Falciani" competirà en la secció Smart Fipa de la 29a edició del Festival International de Programmes Audiovisuels que se celebrà a Biarritz del19 al 24 de gener. Es tracta del webdoc vinculat al documental d'investigació "La llista de Falciani" que narra la història de la fi dels comptes bancaris secrets i l'evasió fiscal. Dirigit per Ben Lewis, aquesta coproducció de Televisió de Catalunya va inaugurar l'última edició del DocsBarcelona.

La llista de Falciani", de Ben Lewis, és la història de la fi dels comptes bancaris secrets i l'evasió fiscal descoberta arran del robatori de dades corresponents a 130.000 comptes protegits, de ciutadans de 180 països, que configuren una xarxa de dades bancàries d'evasió fiscal de milers de milions d'euros i que van arribar a les mans dels governs afectats. Les va donar a conèixer un empleat del banc suís HSBC, Hervé Falciani. D'aquesta manera, Falciani va precipitar el final del secret bancari a Suïssa, un final que va tenir conseqüències arreu del món. En menys d'una dècada i a l'ombra de la crisi econòmica, aquesta filtració va canviar les regles del joc. L'accés directe a Hervé Falciani i les entrevistes amb els personatges més rellevants a Europa i als Estats Units tracen, a una escala mai vista fins ara, tota la història d'un escàndol bancari.

L'HSBC Private Bank està especialitzat en la gestió del patrimoni de clients rics. Uns 2.500 empleats treballen en aquesta filial del banc britànic HSBC que, comptant el total dels balanços, és el segon banc del món. Els empleats del banc han de respectar per damunt de tot un element de la seva feina: la discreció. El secret bancari suís és la base del negoci que converteix Suïssa en el paradís fiscal més gran del món. Es diu que en aquest país hi ha dipositat un terç dels impostos defraudats arreu del món. Suïssa és el primer recurs per a qualsevol que intenti esquivar les autoritats fiscals del seu país. Això es fa per pagar menys impostos, però també per amagar i dissimular el patrimoni. En els fitxers informàtics es barregen les dades d'occidentals rics amb les dels financers de genocidis i del terrorisme. Gràcies al flux de dades, l'especialista en informàtica Falciani va veure com l'HSCB ajudava els seus clients rics a no pagar impostos.

El documental està dirigit per Ben Lewis, un reconegut i premiat realitzador britànic, autor, crític d'art i col·laborador de programes culturals de la BBC i Channel 4, també de capçaleres com l'"Evening Standard", "The Times" o "Financial Times". Prèviament havia dirigit "Google i el cervell mundial" (2012).

"La llista de Falciani" va inaugurar la divuitena edició del festival DocsBarcelona 2015, el 27 de maig. És una coproducció de Gebrueder Beetz Filmproduktion (Berlín), Polar Star Films, TVC (Catalunya), SWR/ARD (Alemanya), ARTE (Alemanya/França), TVE (Espanya), RTS i SRF (Suïssa), DR (Dinamarca), SVT (Suècia), YLE (Finlàndia) i TG4 (Irlanda), que va ser emesa pel programa "Sense ficció" el 7 de juliol, en el marc d'una emissió conjunta de tots els canals públics europeus participants en la seva coproducció.

Les onze televisions que van participar en el projecte també van estrenar l'estiu passat el webdoc associat al documental: "El Swissleaks de Falciani. El gran robatori de dades bancàries" ("Falcianis SwissLeaks"). Ha estat seleccionat per competir en la secció Smart Fipa del FIPA, el Festival International de Programmes Audiovisuels que se celebrarà a Biarritz del 19 al 24 de gener del 2016. Anteriorment havia estat nominat als Lovie Awards de l'International Academy of Digital Arts and Sciences que es van concedir a l'octubre.

El webdoc dóna a conèixer la història d'Hervé Falciani, s'accedeix a diverses dades sobre l'evasió fiscal, s'hi poden respondre a algunes preguntes i saber l'opinió d'altres usuaris.

La història interactiva es desenvolupa al llarg de cinc capítols, amb una estructura de suspens per mantenir l'usuari interessat fins el final de la narració.

1. El crupier al cor del Banc.
2. Seduïda per trair.
3. El petit robatori i la gran política.
4. Carta de Paris.
5. Només un peu al mon lliure.
Epíleg: I la moral de la història.

Amb aquest projecte web llançat a tot Europa, es vol contribuir a obrir la reflexió sobre un dels grans problemes de les finances públiques: l'evasió fiscal.

tv3.cat/documentals

Anar al contingut