La Georgina i la Isabel, la neta i l'àvia que protagonitzen "Senyora Isabel".
La Georgina i la Isabel, la neta i l'àvia que protagonitzen "Senyora Isabel".
Dimecres, a les 22.15

El viatge pel costat més poètic de la vida de "Senyora Isabel", al 33

Demà, dimecres, a les 22.15, la poesia serà la protagonista de la nit del 33, que emetrà els dos primers capítols de la sèrie documental "Senyora Isabel", dins la programació de suport a la cultura de TV3 i Catalunya Ràdio, amb el lema #ImpulsemCultura.

"Senyora Isabel" mostra les diferents maneres de sentir, entendre i emocionar-se amb la poesia, a partir de la relació entre una àvia i una neta, la Isabel i la Georgina. Aquest dimecres s'emetran els programes dedicats al pare i a la llar, i la setmana que ve, a l'amor i a la mare.

"Tinc una àvia de 95 anys, la Isabel. Escriu poesia, pinta i toca el piano. Fa anys que la gravo i li faig fotografies. Sempre que n'he tingut l'oportunitat, he dedicat molt del meu temps a ensenyar la vida de la Isabel a la resta del món, des de treballs de la universitat fins a vídeos i fotos que penjo al meu compte d'Instagram". Aquestes paraules de Georgina Torrado, la neta d'Isabel Oliva, són el punt de partida d'on sorgeix la idea de "Senyora Isabel", una sèrie documental de sis capítols, d'uns 40 minuts, que gira al voltant de les diferents maneres de sentir, entendre i emocionar-se amb la poesia a partir de la relació entre una àvia i una neta.

La poetessa gironina Isabel Oliva i la seva neta Georgina Torrado són les dues protagonistes principals de la sèrie, que es converteix en un espai intergeneracional i coral, amb vocació divulgativa, que recull vivències honestes i sinceres de persones diverses, conegudes i anònimes, que la Georgina va coneixent i amb qui intercanvia poemes, experiències i estones de vida.

La llarga vida de la Isabel també és el punt de partida per fer un repàs personal dels darrers 100 anys de poesia catalana: en cada capítol, es descobreix un poeta o poetessa catalana que l'han impactat, des de Rosa Leveroni i Vinyoli fins a J.V. Foix, Salvat-Papasseit i Antònia Vicens.

"Senyora Isabel", a més, s'endinsa en el procés creatiu i en com es pot viure la poesia amb persones conegudes, com Laia Marull, Quim Masferrer, Santiago Dexeus, Mònica Terribas, Irene Montalà, Jordi Vilches o Pau Riba, entre d'altres, que parlen de la seva vida i expliquen com es relacionen amb la poesia.

El programa aposta per un format nou, que barreja "road movie" amb divulgació, en què la protagonista no és "presentadora", sinó l'àvia, i la principal operadora de càmera no és un "equip professional", sinó la neta, que fa una fotografia exquisida.

"Senyora Isabel", una producció de TV3 amb la col·laboració de Minifilms TV, és un projecte ideat a les aules de la Universitat Autònoma de Barcelona, al qual es van sumar Xavier Morral (director d'"Òpera en texans" i "El foraster") i Ramon Balagué (productor de Minifilms TV i "Redes", d'Eduard Punset). El projecte va ser seleccionat, dins de l'apartat de no-ficció, a la segona crida de nous formats del canal 33.

 

Dimecres, 21 d'abril, a les 22.15

 

El pare

El gat de la Isabel, l'Angelet, s'ha posat malalt. Acompanyada per la seva neta, la Gin, el porta al veterinari, i des d'allà la Isabel comença a escriure un poema d'un record de l'any 1928 que l'acabarà portant a la figura del pare. Paral·lelament, la Gin perdrà la feina i haurà de decidir cap on encaminar-se. En aquest primer capítol, l'actor Jordi Vilches s'immergirà dins la poesia del gran Joan Salvat-Papasseit, el programa coneixerà un remolcador del port de Barcelona i anirà a trobar l'actriu Laia Marull, amb qui compartirà el poema del pare.

 

La llar

L'àvia Isabel visitarà l'antiga escola on havia fet de professora, al barri de la Font de la Pólvora de Girona, i la seva neta, la Gin, trobarà feina en un cafè. Tot sembla que comença a anar bé, i la Gin fins i tot agafa un pis per anar-se'n a viure sola, però de sobte s'imposa el confinament i es troba que s'ha de passar tres mesos tancada a casa. El periodista Toni Cruanyes, responsable d'informar a la població sobre aquest fet, explicarà com es va viure des dels informatius de TV3. Durant el programa, l'actor Jordi Vilches surt a la recerca de la barraca de Portlligat de la poeta barcelonina Rosa Leveroni, que, com Virgina Woolf, creia en la necessitat de tenir una cambra pròpia per tenir llibertat i identitat.

 

Dimecres, 28 d'abril, a les 22.15

 

L'amor

La neta i l'àvia, la Gin i la Isabel, descobreixen amagades dins d'un armari les cartes d'amor que s'havien intercanviat la parella d'avis quan eren joves. Aquest fet remou la Isabel per començar a escriure sobre el primer amor adolescent. En aquest programa, l'actor Jordi Vilches viatjarà fins a Begur, concretament al bar Tothora, indret que freqüentava el poeta Joan Vinyoli. El recorregut del capítol continuarà fins a Espolla per conèixer el pintoresc Guarda Forestal del poble fronterer, on casualment la Isabel va conèixer el seu marit i també es va rodar el capítol pilot del programa "El foraster", amb Quim Masferrer, que obrirà les portes del seu apartament d'Arbúcies a l'equip de rodatge per parlar de la màgia del primer amor.

 

La mare

En aquesta ocasió, la Isabel visita el cementiri de la seva mare. Des d'allà, s'inspira i comença a escriure un poema que recorda els esforços i els sacrificis amb els quals es trobava la seva mare, vídua, per tirar endavant la família. La seva neta, la Gin, viatja fins a Matadepera a la recerca de la tomba de la seva besàvia. L'equip del programa també visita el poeta lleidatà Txema Martínez, que acaba de guanyar el premi dels Jocs Florals i té un llibre de poesia, "Dol", dedicat a la memòria del seu germà. A més, l'actriu Irene Montalà obrirà les portes de casa seva per parlar de la màgia de la maternitat i les seves ensenyances, al mateix temps que Mònica Terribas recordarà l'obra de Maria Mercè Marçal.

 

tv3.cat/senyoraisabel

twitter.com/senyora_isabel

facebook.com/senyoraisabel

instagram.com/senyoraisabel

 

#SenyoraIsabelTV3

#ImpulsemCultura

Anar al contingut