Juan Manuel Gómez, trompa solista de l'OBC (Foto de May Zircus / L'Auditori)
Juan Manuel Gómez, trompa solista de l'OBC

El trompa Juan Manuel Gómez i l'OBC, dirigits per Ludovic Morlot, en directe des de l'Auditori, a Catalunya Música     

Aquest diumenge, 2 d'abril, a les 11.00, Catalunya Música connectarà en directe amb l'Auditori de Barcelona per transmetre el concert matinal de l'OBC. En aquesta ocasió estarà protagonitzat pel trompa Juan Manuel Gómez i l'OBC, dirigits per Ludovic Morlot. Interpretaran la Simfonia núm. 60 en Do, Hob. I/60 "Il Distratto", el Concert per a trompa de Hans Abrahamsen, el poema simfònic "Memorial per a Lidice", de Bohuslav Martinu, i la Simfonia núm. 5 en do menor, op. 67, de Ludwig van Beethoven. Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives

La naturalesa teatral de les simfonies de Haydn és ben coneguda, sovint plenes de sorpreses i canvis bruscos d'estat d'ànim. Entre l'immens catàleg de simfonies que va deixar escrites, n'hi ha alguna que té un origen curiós. Aquest és el cas de la Simfonia núm. 60 "Il Distratto". El compositor d'Esterhazy la va escriure com a música incidental per a l'obra teatral de Jean-François Regnard titulada "Le distrait" (El distret). Així que l'obra no només representa musicalment diverses situacions i personatges de l'obra teatral, sinó que també presenta l'orquestra com a protagonista dramàtica. 
 
El danès Hans Abrahamsen és una de les grans veus de la composició del segle XXI i pertany a aquella rara avis d'autors que van estudiar trompa. Per aquest motiu, aquest instrument apareix amb freqüència en les seves obres. El basc Juan Manuel Gómez, trompa solista de l'OBC des del 2010, serà el protagonista de l'estrena nacional del Concert per a trompa d'Abrahamsen, una partitura lluminosa que explora la riquesa tímbrica de la trompa. L'obra va ser un encàrrec de l'Orquestra Filharmònica de Berlín per al trompa solista de l'orquestra, Stefan Dohr, estrenada a Berlín el 29 de gener del 2020, sota la direcció de Paavo Järvi
 
La tercera obra del programa és el poema simfònic titulat "Památník Lidicím" (Memorial per a Lidice), H. 296, del compositor Bohuslav Martinu. Es tracta d'una elegia al poble txec de Lidice, que va ser massacrat i arrasat pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Les atrocitats comeses a Lidice van fer que l'any 1956 l'Assemblea General de les Nacions Unides decidís instaurar el Dia Internacional de la Infància l'1 de juny. Martinu va compondre l'obra en homenatge a les víctimes de la massacre de Lidice des de l'exili, l'any 1943, i va incloure-hi una referència musical a la "Cinquena simfonia" de Beethoven, convertida en cant fúnebre. 

Precisament serà aquesta mateixa partitura, la cèlebre "Cinquena simfonia" de Ludwig van Beethoven, la que tancarà el programa del concert de l'OBC, que dirigirà el seu titular, Ludovic Morlot. 

Aquesta transmissió estarà disponible durant un mes al web de Catalunya Música. 

 
Anar al contingut