Demà, a les 22.10

El somni d'Orfeu, a "Bàlsam"

Demà, divendres 5 de juny, a les 22.10, el 33 emetrà el segon episodi de "Bàlsam", una sèrie documental de Marta Ferrer i Maria Nova, que visibilitza la diversitat cultural de Catalunya a través de la música i que va sortir de la primera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors per a la programació del 33. En aquest segon episodi, "El somni d'Orfeu", dos membres de l'orquestra Orpheus XXI, formada per refugiats i immigrans, comparteixen música amb les persones que més la necessiten.
L'orquestra Orpheus XXI
L'orquestra Orpheus XXI

"Bàlsam" és un documental musical format per sis episodis que exploren les músiques vives a peu de carrer. Moltes persones, catalanes o d'altres procedències, que han viatjat arreu del món han arribat a Catalunya acompanyades d'instruments, músiques i tradicions d'aquí i d'allà, que es fusionen per donar riquesa al teixit cultural. Música improvisada, que sorgeix quan es troben uns quants amics al menjador d'una casa; música de les andanes dels metros, dels carrers o de festes de barri. En definitiva, música que sorgeix d'una necessitat d'expressió, d'identitat o de reconeixement, i que fa viatjar a altres racons del món.

Cada capítol presenta una comunitat musical diferent, a partir de la quotidianitat de dues persones que en formen part. A través de la seva veu, l'espectador descobreix històries i lluites personals, així com la realitat social en què viuen. Es tracten temes d'un alt nivell de sensibilitat com ara la identitat, l'exili, els estigmes, els anhels de futur o els obstacles del dia a dia.

És una producció de Televisió de Catalunya i Batuta Audiovisual.

Capítol 2, "El somni d'Orfeu", divendres 5 de juny a les 22.05

En Khaled, integrador social i percussionista, i la Shahd, estudiant d'Audiovisuals i cantant, són dos joves refugiats sirians, membres de l'orquestra Orpheus XXI, una orquestra formada per refugiats i immigrants que busca dignificar les persones a través de la música.

La mitologia grega explica que Orfeu aconseguia calmar i amansir les bèsties i els humans més salvatges a través de la música. Els protagonistes d'aquest capítol, després d'un recorregut traumàtic marcat per la guerra de Síria, han aconseguit trobar la calma i la felicitat a través de la música, i ara la comparteixen amb les persones que més la necessiten.

La crida del 33

"Bàlsam" va ser una de les cinc propostes seleccionades a la primera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors per a la programació del 33 que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va obrir el setembre del 2018. La convocatòria pública anava adreçada a professionals independents, nous creadors, titulats en Comunicació Audiovisual i al sector audiovisual en general, amb l'objectiu de trobar noves persones amb talent i formats innovadors de cara a complementar i impulsar els continguts del canal 33.

 

tv3.cat/33

Anar al contingut