
El "Sense ficció", al Menorca Doc Fest
El "Sense ficció" participa en el Menorca Doc Fest amb dos documentals: "Mai més víctima", d'Ariadna Oltra i Mireia Pigrau, i "El viatge de l'Unai", d'Andoni Canela. A més, Montserrat Armengou, directora del programa, hi farà una conferència
Demà dijous, 31 d'octubre, arrenca a es Mercadal el Menorca Doc Fest (MDF), un festival que centra l'atenció en el cinema documental i el fotoperiodisme. El programa "Sense ficció" hi participa amb dos dels seus documentals amb més èxit d'aquests darrers anys: "Mai més víctima", produït per TV3 i dirigit per Ariadna Oltra i Mireia Pigrau, i "El viatge de l'Unai", una coproducció de TV3 i OHM Production, dirigida per Andoni Canela. Tots dos es projectaran durant el festival. A més, la directora del "Sense ficció", Montserrat Armengou, farà una conferència aquest dissabte a les 12.30 a la biblioteca municipal del municipi menorquí.
El documental "Mai més víctima" serà projectat dissabte, 2 de novembre, a les 21.00 a la Sala Multifuncional des Mercadal. I "El viatge de l'Unai" es podrà veure diumenge, 3 de novembre, a les 18.00 a la mateixa sala.
El Menorca Doc Fest és un festival organitzat per l'associació Es Far Cultural, que busca incidir en la fotografia i el cinema documental. A més, treballa per formar joves perquè tinguin les eines bàsiques per explicar històries a traves de l'audiovisual i la fotografia documental. S'hi realitzen exposicions fotogràfiques, projeccions de documentals especials i dels curtmetratges seleccionats per a concurs, així com concerts i visites guiades. També s'entrega el premi al millor curtmetratge documental i fins a tres mencions d'honor MDF.
"Mai més víctima"
El documental vol fer entendre el procés que viuen les dones que tenen una situació de violència dins de la parella, i per què els costa tant sortir-ne. Com es poden aguantar divuit anys de maltractaments sense que ningú de fora se n'adoni? Quan comença el control de l'home i la submissió de la dona? Per què no marxen al primer cop? I per què el 70% no ho denuncien?
Un retrat coral de com aquestes dones esdevenen víctimes sense adonar-se'n i com, un cop identifiquen el que els passa, aconsegueixen trencar la relació de violència exercida per la seva parella. Tots els testimonis són de casos sentenciats per la justícia, amb condemna, excepte un que està pendent del judici. I totes les dones denuncien que no es van sentir ben tractades per la justícia. Per què? Què cal millorar?
Algunes d'aquestes preguntes les responen sis experts en el documental. Des que hi ha registres any 2003, més de mil dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles. A Espanya, des del 2004 hi ha vigent una llei integral que aborda aquesta xacra social, però això s'ha demostrat que és insuficient: en tot el 2017, 51 dones van ser assassinades per la seva parella o exparella, 8 de les quals a Catalunya. Aquest any, 43. I paral·lelament, hi ha milers de dones víctimes de maltractaments i que arrosseguen una història de violència que no comença el dia del primer cop, sinó molt abans.
"Mai més víctima" és un documental produït per TV3 i dirigit per Ariadna Oltra i Mireia Pigrau
"El viatge de l'Unai"
El documental coproduït per TV3 mostra una aproximació a la natura del planeta a través de les aventures d'un nen de 10 anys, l'Unai, i la seva família. Les peripècies i les emocions d'aquest nen converteixen el viatge en una experiència singular, que té la natura com a eix principal.
L'Unai, que viatja amb tota la família (el pare, la mare i la germana de 4 anys) durant quinze mesos seguits, descobreix els valors de la naturalesa a través de la feina del pare, fotògraf professional de natura i medi ambient, que fa la volta al món intentant mostrar la bellesa de la vida salvatge i la necessitat de preservar-la. El repte de trobar set animals emblemàtics i amenaçats i de poder fotografiar-los es converteix en el fil conductor del viatge del nen i la seva família per tot el món (Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, l'Antàrtida, Austràlia, Àsia i Àfrica). Llops, elefants, pumes, bisons, pingüins, calaus i cocodrils són els animals protagonistes d'un viatge apassionant per tots els continents.
El procés de descoberta de l'Unai, a través de l'observació, l'anàlisi, l'estudi i el gaudi de la natura, permet a l'espectador conèixer i acostar-se a entorns naturals de tot el planeta d'una manera espontània, apassionant i colpidora. La interacció de l'Unai i la seva família amb la natura provoca experiències úniques i molt emotives, que generen una reflexió sobre la necessitat de conservar la vida salvatge i també desperten l'interès i l'afecte cap a un entorn natural més immediat.
La natura, a més, es presenta com un marc fonamental en el creixement ric i feliç dels nens protagonistes. Això es percep en totes les activitats quotidianes d'aquests infants: el joc, el desenvolupament de la imaginació i la creativitat i l'aprenentatge constant són presents a tot el documental.
"El viatge de l'Unai" és una coproducció de TV3 i OHM Production, dirigida per Andoni Canela.
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio