dilluns

El segon capítol de "La destrucció d'una nació: l'Iraq", a "60 minuts" 

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món. 

El dilluns 16 de maig, a les 22.15, "60 minuts" estrena la segona part del reportatge "La destrucció d'una nació: l'Iraq", dirigit per Jean-Pierre Canet . Què ha passat perquè un país que als anys 70 confiava en el seu futur hagi acabat literalment destruït? Mentires i manipulacions, aliances i traïcions, interessos inconfessables... un joc dels disbarats amb un paper destacat del Estats Units. Aquest treball dissecciona sistemàticament en dos capítols la història dels 40 anys que han enfonsat l'Iraq. 

El segon capítol comença amb l'11S. L'entorn de George Bush fill, clarament anti-Saddam, volia apuntar-se una victòria semblant a la de George Bush pare el 1991. L'11 de Setembre els proporciona l'oportunitat d'or. Per justificar la guerra contra l'Iraq, es crea una veritat alternativa, unes suposades armes de destrucció massiva que mai van aparèixer. La invasió estava decidida i es va fer sense mandat de l'ONU. I Saddam Hussein, detingut i condemnat a mort, va ser l'única arma de destrucció massiva que es va trobar a l'Iraq.  

  

Però per a la gestió de la postguerra no hi havia cap pla. El responsable, Paul Bremer, era especialista en terrorisme, no havia posat mai els peus a l'Iraq i no parlava àrab. El desconeixement de la complexitat de les forces internes enfonsen el país en la violència interconfessional. Allò era un polvorí. Tres anys i mig després d'haver arribat a l'Iraq, els 150.000 soldats de la coalició estaven totalment desbordats. I l'Amèrica que havia de portar la democràcia a l'Iraq torturava a la presó d'Abu Ghraib.  

  

Quan el president Bush, al Despatx Oval, em va preguntar directament com podia descriure la situació a Bagdad en aquell moment, li vaig respondre: "Senyor president, Bagdad és un infern". Meghan O'Sullivan, consellera especial a l'Iraq de l'administració Bush, 2001- 2007  

 

I quan el 2011 Barack Obama ordena la retirada de les tropes nord-americanes de l'Iraq, arriba l'hora d'Estat Islàmic.  

  

Dirigit per: Jean-Pierre Canet  

 

tv3.cat/60minuts 

 

Sant Joan Despí, 13 de maig del 2022 

Anar al contingut