El president islandès, Ólafur Ragnar Grímsson, considera que, en situació de crisi, la democràcia passa al davant dels mercats financers

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Grímsson ha recordat a la Unió Europea que el seu país, tot i tenir una crisi financera, ha tirat endavant sense aplicar l'austeritat

El president islandès, Ólafur Ragnar Grímsson, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, ha considerat que en situació de crisi la democràcia ha de passar al davant dels mercats financers. Grímsson ha recordat a la Unió Europea que el seu país, que va ser el primer a rebre els efectes de la crisi financera, se n'ha sortit sense la necessitat d' aplicar mesures d'austeritat. El president islandès ha aconsellat a Grècia que posi el cas d'Islàndia com a exemple davant dels seus creditors.

Grímsson ha dit sobre la situació a Grècia que "ells podrien dir-los als europeus, al sector financer europeu: 'escolteu, si us equivoqueu tant, si us vau equivocat tant en relació amb Islàndia, per què les coses que ens recomaneu ara als grecs considereu que són correctes'?". 

Recordem que quan els bancs privats islandesos van fer fallida, Ólafur Ragnar Grímsson va organitzar un referèndum per preguntar als islandesos si volien pagar el deute dels bancs i els ciutadans s'hi van negar.

Pel que fa al procés polític que es viu a Catalunya, Grímsson no s'hi ha volgut pronunciar, però ha dit que "quan nosaltres vam esdevenir una república, nosaltres érem, gairebé, l'únic país petit independent d'Europa. En aquella època, Islàndia tenia 140.000 habitants i moltes persones deien que una nació tan petita no pot sobreviure de cap manera. Però nosaltres no només hem sobreviscut, sinó que tenim una de les societats més benestants i som una de les economies  més desenvolupades del món".

Si voleu escoltar sencera l'entrevista amb Ólafur Ragnar Grímsson, podeu anar aquí.

Catradio.cat/mati

Facebook.com/elmatidecatalunyaradio

Twitter.com/MatiCatradio  

ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut