
El podcast de Catalunya Ràdio "Retorn al niu", premiat a la 26a edició de Prix International Marulić
El podcast "Retorn al niu" de Catalunya Ràdio, creat per la realitzadora Laura Romero, ha guanyat el tercer premi de la 26a edició del Prix International Marulić, en la categoria Documental.
El festival comptava amb la participació de 44 peces nominades, provinents de 22 països, tant produccions de ràdio com productors independents. El podcast de Laura Romero, del que n'ha fet la direcció, realització sonora i locució per a Catalunya Ràdio, és un documental sonor produït durant la primavera de 2022 amb enregistraments de paisatges i cants d'ocells a la regió de la Vall d'Albaida (Aielo de Malferit, L'Olleria).
L'autora combina la presència dels cants dels ocells amb les oralitats de veïns de la zona en relació a la seva lluita per la preservació del paratge natural. Conceptes com el ritme, la melodia, l'harmonia, la textura i el silenci s'entremesclen per a valorar fins a quin punt l'activitat de l'ésser humà (l'antropofonia o altres fonts vibracionals no audibles) afecta els entorns naturals.
"Retorn al niu" reflexiona sobre l'actual conflicte de la instal·lació massiva de macro-plantes fotovoltaiques a la Comunitat Valenciana, que en aquests moments està gestionant més de 300 projectes en zones rurals. La peça homenatja, a més, el pacient i apassionat ofici de l'ornitologia i l'enregistrament de camp. Una invitació per a detenir-se en l'escolta i tornar al niu ancestral.
Laura Romero (València, 1984) és realitzadora, actriu de veu i autora de ràdio i àudio. Ha treballat en disseny i muntatge d'àudio per a diverses emissores espanyoles, portugueses i franceses i se sent especialment atreta pel gènere documental i la narrativa sonora experimental en contextos multilingües. Guardonada amb el primer premi en Grand Prix Nova International Radio Drama Festival (2021) i UK International Audio Drama (2022). És també investigadora i docent en llenguatge i narrativa sonora (UOC, Màster de Podcast i Àudio Digital Barreira, Màster de Ràdio i Podcast de la Universitat de Nebrija) i organitza regularment sessions d'escolta en llocs públics.
El documental sonor guardonat s'ha fet amb la col·laboració d'Eloïsa Matheu (biòloga i investigadora a la fonoteca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Daniel Musitu Ferrer (ornitòleg) i l'Associació per a la Defensa del Territori i Medi Ambient d'Aielo de Malferit. I amb textos de Jennifer Ackerman, Carlos de Hita, Tim Birkhead.
El projecte ha rebut el suport de la I Beca de Creació Artística Llorenç Barber.