El pianista Josep Colom, a Torroella
El pianista Josep Colom, a Torroella
Diumenge, a les 11.20

El pianista Josep Colom a "Diumenge, concert", dins dels concerts del 40è aniversari del Festival de Torroella

Els pròxims diumenges del mes d'octubre, el programa "Diumenge, concert" continua oferint un extens recull de concerts del Festival de Torroella. Una bona mostra de l'edició del 40è aniversari del Festival, que va començar el 23 de juliol de 2020 i s'ha prolongat fins aquest 2021.

El diumenge 24 d'octubre a les 11.20, "Diumenge, concert" oferirà el recital del pianista català Josep Colom, que va tenir lloc el 20 d'agost passat a l'Auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí, amb una lliçó magistral i una de les grans sonates del repertori pianístic: la Sonata en Si menor de Franz Liszt.

Al llarg de la seva carrera, Josep Colom ha tocat amb la Bamberger Symphoniker, l'Orquestra Filharmònica d'Oslo, la London Philharmonic, l'Orquestra Filharmònica de Varsòvia, l'English Chamber Orchestra, la RAI a Torí, l'Orquestra Simfònica de Boston en el marc del Festival de Tanglewood, l'Orquestra Nacional d'Espanya, la Simfònica de Galícia, l'Orquestra de la RTVE i l'Orquestra Gulbenkian, entre d'altres. Ha estat dirigit per mestres com Rafael Frühbeck de Burgos, Sergiu Comissiona, Franz-Paul Decker, Alexander Gibson, Eliahu Inbal, Kirill Kondrashin, Víctor Pablo, Josep Pons, Antonio Ros Marbà o Antoni Wit.

El pianista Josep Colom va néixer a Barcelona el 1947, en una família que considerava la música quelcom molt important. De jove va guanyar el concurs internacional de Jaén (1977) i el de Santander (1978), uns premis que el van ajudar a donar-se a conèixer a Espanya. Més tard, va rebre el Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura espanyol. A la dècada dels 80, la seva activitat pública va començar a créixer a poc a poc.

Avui dia fa concerts regularment amb pràcticament totes les orquestres espanyoles sota la direcció de les millors batutes. També fa recitals i música de cambra en els principals festivals i auditoris. I manté una notable activitat concertística internacional, principalment a França on va estudiar a la dècada dels setanta, a l'École Normale de Musique de París, fundada per Alfred Cortot, i on també ha enregistrat la major part dels seus treballs discogràfics per al segell Mandala, amb obres de Brahms, Franck, Blasco de Nebra, Mompou o Falla.

També ha enregistrat en directe per al segell RTVE un DVD amb el Concert núm. 3 per a piano de Prokófiev i un disc amb obres de Chopin, Debussy i Ravel. Actualment grava per al segell Eudora, amb el qual ha enregistrat discos com Dialogue, amb obres de Mozart i Chopin; Confluences, amb partitures de Bach i Chopin, i un tercer amb les tres últimes sonates de Beethoven. Acaba de publicar amb Eudora un disc amb les sonates en Si menor de Chopin i Liszt.

L'han ajudat a evolucionar un bon nombre de músics, però especialment ho ha fet el compositor Joan Guinjoan, que durant la seva etapa de formació el va ajudar a desenvolupar una manera d'abordar la música i l'execució pianística més racional i estructurada.

La pedagogia s'ha convertit en els últims anys en una part important per a ell i en una oportunitat gràcies al contacte amb els músics més joves per renovar l'entusiasme pel redescobriment del gran repertori. Al llarg de la seva carrera ha treballat amb les grans orquestres, directors, amb quartets de corda i nombrosos músics.

Josep Colom va actuar per primera vegada al Festival de Torroella de Montgrí en l'edició de 1985 i hi va tornar en la de 2012 i 2014 en el marc del Festival de Piano de Setmana Santa.

SONATA EN SI MENOR DE FRANZ LISZT

La Sonata en Si menor, S. 178, va ser completada per Liszt el 1853 i la va dedicar a Robert Schumann, que el 1839 li havia dedicat la seva Fantasia en Do major, Op. 17. L'obra la va estrenar el 1857 a Berlín Hans von Bülow i la rebuda va ser dispar. El musicòleg Eduard Hanslick la va criticar, com Brahms i Anton Rubinstein, però Wagner s'hi va mostrar a favor.

La sonata va trigar força a entrar al repertori, no ho va fer fins a començaments del segle XX, en especial per la seva gran dificultat tècnica i perquè no va ser entesa del tot. És una partitura enginyosament estructurada en nivells i construïda sobre la transformació temàtica constant d'uns pocs motius que passen d'amenaçadors i violents a belles melodies.

La sonata, de més de mitja hora de durada, s'interpreta sense interrupció entre els moviments. El programa es completa amb el Nocturn en Mi major, Op. 62, núm. 2 de Chopin i Unstern!- Sinistre (literalment, «sense estrella»), una obra de Liszt de 1881 de caràcter violent amb un final paroxístic.

40è ANIVERSARI DEL FESTIVAL DE TORROELLA

Grans intèrprets i programes excepcionals, a càrrec de la violinista Amandine Beyer i el seu conjunt Gli Incogniti; el pianista Josep Colom; el conjunt de cambra Locum Congregatio, liderat pel violinista Josep Colomé; el pianista Joaquín Achúcarro; i l'Orquestra Simfònica del Vallès, amb el trio de jazz del pianista Marco Mezquida; tots ells seran protagonistes d'aquest cicle que TV3 i el programa "Diumenge, concert" dedicaran, com a homenatge a un dels festivals amb més tradició que continuen any rere any amb noves propostes, al cor de l'Empordà.

El conjunt de cambra liderat pel violinista Josep Colomer Locum Congregatio interpretarà (diumenge, 17 d'octubre) un monogràfic dedicat a Beethoven, amb una versió per a septet de la primera simfonia del compositor de Bonn. A més d'aquest arranjament de cambra, el conjunt ens oferirà el Septet en Mi bemoll major, Op. 20, conegut pel seu popular minuet.

El veterà pianista bilbaí Joaquín Achúcarro -l'artista que ha tingut una presència més continuada al Festival de Torroella, en què ha actuat en 28 edicions consecutives- celebrarà aquest 40è aniversari del Festival de Torroella amb un repertori dedicat als compositors pianistes: Brahms, Liszt, Rakhmàninov, Ravel i Scriabin. Serà el penúltim dels concerts del cicle, celebrat el 19 d'agost passat al Festival, i que us oferirem el diumenge dia 24 d'octubre.

Finalment, tancarà aquesta celebració el concert que van oferir com a clausura de la 40a edició del Festival el trio de jazz liderat pel pianista Marco Mezquida, -i format per Marko Lohikari, contrabaix, i David Xirgu, bateria-, juntament amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigits per Xavier Puig, amb tota una part dedicada a George Gershwin i la seva arxiconeguda Rhapsody in blue, en una nova i brillant versió.

El programa

"Diumenge, concert" és la proposta musical dirigida per Àlex Robles Fitó, amb què col·laboren els principals centres musicals, els artistes i els organitzadors de concerts del país, per oferir una bona mostra de la producció i donar visibilitat al treball de músics i artistes. Els continguts del programa es poden consultar al portal de TV3 i els concerts emesos estan disponibles a tv3alacarta.

tv3.cat

Anar al contingut