L'equip del programa "El llenguado".
L'equip del programa "El llenguado".

El nou programa sobre el català de TV3, "El llenguado", acaba el rodatge

Ja està gairebé tot a punt perquè a principis de l'any que ve, TV3 estreni "El llenguado", un programa dirigit per Fúlvia Nicolàs i presentat per la cantant Yolanda Sey i l'actor Guillem Albà, que parlarà de temes de llengua actuals amb un to distès i humorístic, amb voluntat de distreure l'espectador i trencar el mite que el català és una llengua difícil.

En un loft d'estil eclèctic, on cada detall està triat a consciència i conviu en harmonia amb la resta de la decoració, que s'ha cuidat fins a l'últim detall, s'estan acabant de rodar les escenes d'interior d'"El llenguado". Aquest treball del Departament de Nous Formats, que s'estrenarà a principis de l'any que ve, és un espai que barreja la divulgació i l'entreteniment i que parla de llengua en un to distès, pràctic i en què no hi falta sentit de l'humor. El presenten l'actriu i cantant Yolanda Sey i el clown Guillem Albà i compta amb l'inestimable assessorament lingüístic del filòleg de renom Pau Vidal. En un dels últims dies de rodatge en aquest espai interior, en què es roden les escenes que enllaçaran les peces exteriors del programa, s'hi ha reunit tot l'equip per explicar com serà aquesta nova aposta.

La directora del programa, Fúlvia Nicolàs, ha explicat que cada episodi d'"El llenguado" està compost de dues parts fixes: en la primera s'investiga un tema relacionat amb el català, com ara el parlar dels joves, qui en decideix la normativa, les aportacions de la llengua al feminisme... i en la segona, un dels dos presentadors viatja a un territori de parla catalana per fixar-se en el parlar dels seus habitants a la recerca de paraules i expressions típiques de la zona d'allà. En aquesta recerca, també hi intervenen experts i personatges coneguts com ara Roger Mas, Clara Peya o Anna Torrent, que també han donat el seu punt de vista sobre el tema de què tractava el reportatge. Entre altres territoris, el programa fa parada a Andorra, Formentera, el Rosselló, l'Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya o Barcelona.

A banda, "El llenguado" també té seccions, algunes no gaire ortodoxes, com ara "El consultori del filòleg" en què els parlants truquen al Pau Vidal –sempre l'enganxen en un moment peculiar– per exposar-li dubtes lingüístics; "El mot merdós", que defineix una paraula que pel que sigui no ha acabat d'agradar als presentadors, o les "Optimotes" amb la col·laboració de l'equip de lingüistes de l'Optimot, molt actiu a les xarxes. Fúlvia Nicolàs també ha volgut destacar la bona sintonia i adaptació dels presentadors amb el format del programa i l'equip que hi treballa: "Han treballat molt, han desenvolupat un interès per la llengua, s'han esforçat molt en les entrevistes. Han fet el pallasso quan ha convingut i s'han sabut posar seriosos quan calia. Estem molt contents amb el resultat i és, en bona part, gràcies al Guillem i la Yolanda, que, a més són dues cares noves".

El director executiu, Miquel Garcia, explica que mentre es gravaven els capítols del programa, en les diverses zones del territori, a banda de les varietats lingüístiques van descobrir que hi havia una altra variant, la dels joves "que va per lliure" i que està en constant transformació "El jovent va incorporant i substituint paraules d'una manera molt ràpida, el que es deia fa unes setmanes potser ja no es diu" explica, i que per poder aprofundir sobre aquest fenomen es va decidir dedicar-los un capítol.

Quan Pau Vila, el lingüista del programa, parla de la intenció d'"El llenguado" diu que és distreure a partir de la llengua i aprendre coses, però que no hi ha una vocació especialment pedagògica. "Volem superar el mite que la llengua catalana és difícil, amb l'esperit de la nova gramàtica, de deixar enrere el concepte de correcció i incorrecció, intentar donar veu a les diverses maneres de dir les coses i desdramatitzar la idea que es parla malament".

El realitzador del programa, Joan Pavia, explica que s'ha treballat d'una banda en aquest loft que representa l'espai des d'on els presentadors preparen els reportatges "el coworking, des d'on ells dos treballen, des d'aquí ens presenten els temes i després cada un surt a conèixer cada territori i investigar-ne els aspectes lingüístics".

En el primer episodi d'"El llenguado" es narra la peculiar història de com han arribat la Iolanda i el Guillem a ser-ne els presentadors: la tele va fer un càsting per aquest lloc i són les dues úniques persones que hi van anar. El cap del Departament de Lingüistes els fa fer un reportatge sobre com es parla el català als mitjans i els donen la feina. La Yolanda explica que no havia treballat mai a la tele i que ha estat un aprenentatge en molts àmbits: televisiu, de coneixement de la terra i de la llengua... "No m'hauria imaginat mai que a Solsona parlessin un català tan diferent del que jo parlo... ‘trossar', per exemple, vol dir ‘cordar'", explica amb il·lusió i sorpresa. El Guillem, per la seva banda, descriu impressionat la sensació que va tenir quan va entrar en una reunió de la Comissió Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans "vaig veure la cara de la gent que decideix... fins i tot la dels que voten que no".

"El llenguado" s'estrenarà a TV3, a principis del 2020.

Fitxa tècnica

Direcció: Fúlvia Nicolàs
Realització: Joan Pavia
Producció: Montse Solanich
Disseny de Producció: Núria Roig

Guió: Anna Freixas, Samantha Vall, Sònia Cansado, Pau Escribano i Fúlvia Nicolàs
Ajudants de realització: Dani Vallvé i Txus Muñoz

Direcció executiva: Miquel Garcia
Producció executiva: Josep Maria Casellas

tv3.cat

Anar al contingut