"El negoci dels migrants" i "La noia de Chicago", a "60 minuts"

"60 minuts", el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, continua amb el cicle dedicat als "Refugiats. Aquesta setmana emet, a les 23.15, els documentals "El negoci dels migrants", i "La noia de Chicago".

"El negoci dels migrants"

Una producció de Point du Jour amb la col·laboració de Télé-Québec.

Tan aviat com arriben a les costes europees, els refugiats es converteixen en una mercaderia. "Els immigrants són un negoci", diuen a Itàlia i a Grècia, on confirmen que algunes persones "han fet una gran quantitat de diners aquest any, pel gran nombre que n'hi ha". Qui es beneficia d'aquesta misèria humana? Des de l'especulador més petit fins al més gran, moltes persones fan negoci a costa dels immigrants.

Des de Grècia fins a Itàlia, "El negoci dels migrants" ("Le business des migrants") fa un viatge al cor d'un sistema que converteix la misèria de molts en la fortuna d'uns quants. Segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), milers d'immigrants arriben cada dia a les costes d'Europa. Una allau que s'ha convertit en un negoci rendible per a tot tipus d'especuladors oportunistes. Sebastiano Buzzi, un membre de la màfia detingut per la policia italiana, que li havia intervingut el telèfon, assegura que "el negoci dels immigrants és més rendible que el de la droga".

Molts dels qui fugen de la guerra a Síria –amb opcions per aconseguir l'estatus de refugiat polític - són majoritàriament immigrants amb possibilitats econòmiques, que "tenen el que es necessita". Aquests immigrants "solvents" són un autèntic mannà caigut del cel per a tot tipus d'intermediaris. Però un entramat d'aquest tipus no seria possible sense l'ajuda dels polítics. De quina manera encaixa cadascú, en aquesta trama? El documental és una investigació sobre com els immigrants s'han convertit en la presa del tràfic de persones a les costes del continent europeu.

Dirigit per Jean-Pascal Bublex i Mathieu Sarfati.

 

"La noia de Chicago"

El documental explica la història d'Ala'a, una jove siriana de Chicago que col·labora amb la revolució per tombar el règim del dictador sirià Bashar al-Assad. Amb un ordinador portàtil i les eines que proporciona l'era tecnològica, des de la seva habitació es dedica a organitzar manifestacions i coordinar l'activisme que té lloc a Síria. Però quan alguns dels amics d'allà moren en la lluita, decideix que no n'hi ha prou amb el que fa i que s'hi ha d'implicar més.

Des del seu dormitori d'infància, als suburbis de Chicago, l'Ala'a, una adolescent nord-americana de 19 anys, utilitza les xarxes socials per coordinar la revolució a Síria. Armada amb Facebook, Twitter, Skype i telèfons amb càmera, ajuda la seva xarxa social "sobre el terreny" a Síria a mostrar al món les atrocitats contra els drets humans comeses pel dictador Bashar al-Assad. A mesura que la revolució continua, cadascun dels membres de la xarxa han de decidir quina és la manera més eficaç de lluitar contra un dictador: si amb els mitjans de comunicació social o amb els fusells AK-47. L'Ala'a ho té clar: "No em rendiré mai", diu.

Entre altres premis, va ser elegit pel jurat de l'IDFA com a millor film juvenil; Selecció Oficial Festival Internacional de Cinema de Seattle.

"La noia de Chicago" està escrit, produït i dirigit per Joe Piscatella.

 

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut