Dijous, a les 00.00

El Nadal, la Lluna i Disney, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 00.00, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Les tradicions nadalenques, l'aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna, l'imperi Disney i l'actor Lluís Homar, protagonistes d'un nou capítol marcià

Els marcians ja han vist que els terrícoles són animals de costums, però no saben de què són capaços quan els posseeix l'esperit nadalenc. És possible escapar de les tradicions? Quin sentit tenen unes festes religioses en una societat secularitzada? En parlaran amb Albert Riba, president de l'associació Ateus de Catalunya, i amb el teòleg i filòsof Francesc Torralba, que acaba de publicar "Món volàtil". Visitaran el pessebre de la plaça Sant Jaume i el taller del seu artífex, l'escenògraf Sebastià Brosa.

I descobriran el projecte "Las Magas": un grup de dones de Trinitat Vella que es plantegen com seria la cavalcada del seu barri si els Reis fossin elles.

El programa fa un homenatge a la Lluna, ara que està a punt de celebrar-se el 50è aniversari de l'arribada de l'home a aquest satèl·lit a bord de l'Apollo 11. Conversaran amb Ryan Gosling, protagonista de "First man", la pel·lícula de Damien Chazelle que se centra en la figura de Neil Armstrong, el primer home que va trepitjar la Lluna. Parlaran amb Rafael Clemente, enginyer industrial i assessor científic de "La Vanguardia", que ha publicat el llibre "Un pequeño paso para [un] hombre" sobre les curiositats de la missió espacial a la Lluna. I Maria Rodés parlarà del seu últim disc, "Eclíptica", dedicat als astres del firmament i també al seu tiet besavi, que va ser astrònom a l'Observatori de l'Ebre i que va viure des d'allà la Guerra Civil.

Mickey Mouse i Darth Vader tenen ara un nom en comú: The Walt Disney Company. La companyia creada el 1923 s'ha convertit, en el seu gairebé segle d'història, en un gran conglomerat empresarial gens naïf que ha anat acumulant influència i negoci amb la compra d'alguns segells emblemàtics, com Marvel o Star Wars. A les portes d'unes vacances nadalenques farcides de pel·lícules amb el segell Disney, en parlaran amb Jordi Costa, periodista cultural i crític cinematogràfic; amb Pau Brunet, productor de cinema establert a Los Ángeles, i amb Albert Banal-Estañol, professor del Departament d'Economia i Empresa de la UPF i de la Barcelona GSE.

Hi ha pocs papers que no hagi interpretat l'actor Lluís Homar al llarg de la seva carrera. Ara fa el d'avi adoptiu a "La neta del Senyor Linh", que es pot veure al Teatre Lliure, una obra que explica el drama dels refugiats. Els marcians l'abdueixen per saber com és tot un senyor actor. 

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar-ne una. Aquesta setmana les propostes són: "Nu", al Circ d'Hivern Ateneu Popular 9 Barris, a Barcelona; l'exposició d'Agustí Puig "Creant una pròpia cosmicitat", al Centre Cultural Terrassa; el concert de Nadal de Randy Greer i Ignasi Terraza Trio, al Jamboree de Barcelona, i el estival de Teatre Independent "FESTIE", a la Sala Barts de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut