Dijous, a les 22.10

El llarg lideratge dels Castellers de Vilafranca, a la Nit de castells del 33

Demà, a les 22.10, el 33 dedicarà la cinquena de les deu nits temàtiques al món casteller d'aquest estiu. Serà una vetllada protagonitzada pels Castellers de Vilafranca que, fins no fa gaire, han dominat el panorama casteller durant molts anys

La cinquena nit castellera de l'estiu, al 33, començarà a les 22.35, amb l'emissió del programa "Obrint plaça", amb Biel Duran i Aina Mallol, sobre el lideratge. En aquest capítol s'explica com un bon líder pot canviar les dinàmiques i aconseguir que el grup assoleixi objectius fins aleshores inabastables. Se'n parla amb David Miret, excap de colla dels Castellers de Vilafranca i reconegut per la comunitat castellera com un dels grans líders que hi ha hagut en els darrers anys. Amb el grup de música Els Amics de les Arts, el programa parlarà de com es funciona quan el lideratge ha de ser compartit entre tots els membres del grup. I l'empresària Anna Mercadé reflexionarà sobre la necessitat de potenciar el lideratge femení en el sector de les grans empreses, un terreny on encara hi ha molta feina per fer.

Tot seguit, a les 22.40, la nit dels Verds continua amb el documental "Enxaneta", una producció de TV3 del 2011 que fa una aproximació a tots els valors que contenen els castells, que van ser mereixedors del reconeixement de la Unesco com a patrimoni de la humanitat. "Enxaneta" explica amb la veu d'una nena tot el que experimenten els castellers quan afronten la consecució d'un castell. L'esperit de superació, el treball en equip, la integració de les dones i de gent de totes les classes socials, de totes les edats i de qualsevol nacionalitat fan dels castells una eina molt valuosa de cohesió social.

Amb la participació de castellers rellevants de diverses colles, "Enxaneta" representa un viatge de tota la família castellera a través dels conceptes que sempre han definit els castells: valor, força, equilibri i seny, i aborda temes poc tractats fins ara com la por i el risc que representen les caigudes.

A les imatges del Concurs de Tarragona del 2010 s'hi afegeixen les captades en diades de Valls, Vilafranca i Terrassa, on durant aquest any es van assolir castells inèdits com la torre de 8 sense folre; castells que només s'han vist en comptades ocasions, com el 3 de 10, i fets inusuals com l'ascens d'una colla a la categoria de gamma extra, després de 14 anys sense que ningú ho hagi aconseguit.

I per acabar la nit castellera, el 33 recupera el Concurs de Castells de Tarragona del 2016, l'últim que van guanyar els Castellers de Vilafranca, descarregant els immensos 3 de 10 amb folre i manilles –el primer que descarregaven a concurs– i el 4 de 10 amb folre i manilles –el primer que descarregaven a la seva història–, a més de carregar el 2 de 9 sense folre. Era l'onzena vegada que els Verds guanyaven el concurs, la vuitena consecutiva. La Colla Jove dels Xiquets de Valls, d'altra banda, es van classificar segons, amb la millor actuació de la seva història, i la Vella de Valls va carregar per primer cop a la Tarraco Arena Plaça un 4 de 10 amb folre i manilles.

tv3.cat/33
tv3/obrintplaca

Anar al contingut