Dijous, a les 23.35

El dret a una mort digna, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.35, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. El dret a una mort digna, el repte de fer una primera pel·lícula i l'actriu Rosa Boladeras, protagonistes d'un nou capítol marcià

Del que tenen més por els humans, és de la mort, de la pròpia i de la dels que estimen. I com més sembla que han evolucionat, més s'han intentat oblidar d'ella, d'un dels fets fonamentals de la naturalesa d'aquest planeta, morir. Intentaran trencar el tabú parlant d'espectacles com "Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers", en què l'actriu Alba Pujol comparteix amb els espectadors les converses que va tenir amb el seu pare, Josep Pujol, quan es trobava en una situació terminal, un espectacle d'Àlex Rigola que es veurà a la Sala Beckett.Al mateix teatre, dins d'un cicle dedicat, precisament, a la mort, aquest dies s'hi fa "Celebraré mi muerte", un monòleg protagonitzat per Marcos Hourmann, en què relata la seva història real, la del primer metge condemnat per eutanàsia a Espanya. Jofre Font també conversa amb Isabel Alonso, la presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, i amb el professor d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Ibáñez Fanés, autor de l'assaig "Morir o no morir", títol que planteja el que considera com un dilema contemporani d'una societat que ha donat l'esquena a la mort.

Com és fer una primera pel·lícula? Hi ha humans que ho aconsegueixen? És el cas de tres joves directores que han estat nominades als Premis Gaudí de cinema: Laura Álvarez, directora de "City for sale", que tracta sobre l'especulació lleonina que s'està vivint a Barcelona i que està expulsant els veïns de tota la vida del centre de la ciutat; Lucía Alemany, realitzadora de "La innocència", que explica la vida d'una adolescent que vol marxar del seu poble perquè se sent asfixiada per l'ambient opressiu que viu i Marta Lallana, una de les artífexs d'"Ojos negros", que, com "La innocència", parla d'una adolescent que descobreix en el poble de la seva mare les arrels familiars i també l'inici de la vida adulta. Conversaran amb aquestes tres professionals, que donaran les claus dels seus treballs i explicaran les dificultats que han hagut de superar per arribar a fer el seu primer film.

L'actriu Rosa Boladeras és l'abduïda d'aquesta setmana. Els marcians volen saber per què és tan important La Rambla de Barcelona i per què els humans es dediquen a regalar-se flors els uns als altres. Per això han fet pujar a la nau la protagonista de l'obra "La Rambla de les floristes" de Josep Maria de Sagarra que ha dirigit Jordi Prat i Coll. La terrassenca respon el qüestionari marcià enmig de l'extensa gira que portarà aquesta producció del Teatre Nacional de Catalunya per 19 ciutats del territori.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: l'espectacle "Ârtica", al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet; "Eva contra Eva", al Teatre Municipal, a Balaguer; el Concert final concurs Tenor Viñas, al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona, i el concert d'Angel Olsen, a Razzmatazz, a Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut