El SADIM, Servei d'Acompanyament en el Dol i la Malaltia de l'arquebisbat de Barcelona, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 10.30

El dol i la salut mental en temps de pandèmia, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 10.30, "Signes dels temps" dona a conèixer el Servei d'Acompanyament en el Dol i la Malaltia de l'arquebisbat de Barcelona, creat amb la finalitat d'oferir acollida, acompanyament i suport integral i espiritual en processos de dol i malaltia.

El SADIM, Servei d'Acompanyament en el Dol i la Malaltia de l'arquebisbat de Barcelona, és un servei impulsat des del Secretariat de Pastoral de la Salut de l'Església de Barcelona. Creat en plena pandèmia de covid-19, durant els seus primers dos anys de vida, el SADIM ha hagut de fer front als efectes d'una crisi pandèmica que ha comportat un greu augment del malestar emocional de les persones.

El context de la pandèmia per la covid va determinar una situació anòmala per a tothom, a l'àmbit hospitalari es va restringir la quantitat de personal que podia accedir als pacients, hi assistien només els metges imprescindibles, i el personal d'acompanyament espiritual i religiós dels hospitals no va poder actuar en el moment més àlgid de la pandèmia. És llavors quan es va posar en marxa el servei per aprofitar aquest personal absent als hospitals.

El SADIM ara el conforma un equip mixt de nou persones que pertany a l'arquebisbat de Barcelona, agents pastorals, que fan una part de la seva jornada als hospitals i una altra al SADIM. Tenen una formació prèvia tècnica i acadèmica. La majoria han cursat els postgraus especialitats en acompanyament espiritual, com el que fa la fundació Vidal i Barraquer i la URL, i tenen una experiència prèvia en acompanyament, ja sigui en l'àmbit personal o familiar. El SADIM forma també un grup de voluntaris que ajuden en l'acompanyament individualitzat dels usuaris.

La coordinadora, Anna de Quadras, explica com atenen les persones en totes les seves dimensions, la física i la mental, posant èmfasi en la vessant espiritual, els anhels que mouen la persona i els sentiments que li afloren des de l'ànima: "Les persones que tenen una fe cristiana, quan viuen situacions de patiment en la vida, la fe els hi dona un suport que els és incondicional i vàlid en qualsevol moment, i senten serenor davant l'adversitat."

L'Angèlica Arranz Galiano és usuària del SADIM i viu un dol per la seva filla Carme. Ara està jubilada, però va treballar d'infermera i considera que el SADIM l'està ajudant molt a acceptar les circumstàncies de la mort de la seva filla, una depressió molt forta accentuada per l'aïllament de la pandèmia, "un cúmul de coses que al final... la van fer decidir-se a descansar".

La Dra. Angélica Cuautle Bautista, psiquiatra referent d'urgències de psiquiatria i interconsulta, parla de la conducta suïcida, un fenomen molt complex que ha augmentat en els últims anys. S'estima que entre el 5 i el 10 per cent de la població presentarà ideacions suïcides en algun moment de la seva vida i per això és imprescindible treballar en la prevenció, i la família és un dels factors més importants.

Remarca Anna de Quadras que al SADIM atenen tota persona que està en procés de dol o malaltia. Si és una persona de fe, o cristiana, miren de treballar-hi des d'aquesta fe, però també atenen persones agnòstiques o atees, o bé d'altres religions, i recorren amb elles el mateix camí espiritual. Tota persona té una vessant espiritual, sovint poc treballada, que de mica en mica, a través del silenci, es va desvetllant. I des del SADIM la comparteixen i l'ajuden a créixer.

El programa

"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 36 anys d'emissió. L'edició d'aquest diumenge ha estat dirigida i realitzada per Agustí Vila, amb Imma Segarra a la producció, Joan Grané d'ajudant de realització, Sílvia Rodríguez a la producció, Eulàlia Tort a la redacció i Àngels Serres a la documentació.

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

tv3.cat/signesdelstemps
twitter.com/signesdelstemps
facebook.com/signesdelstemps

Anar al contingut