"El documental" reemet "Pepe Sales: pobres, pobres"

Demà, 28 de gener, a les 23.05, l'espai del 33 "El documental" reemet "Pepe Sales: pobres, pobres" un retrat documental dirigit per Albert Pla i Lulú Martorell sobre la vida i l'obra del poeta i artista Pepe Sales (Barcelona, 1954 – Vallclara, 1994). Centrat en aspectes fins ara força desconeguts i en la seva obra en el camp audiovisual, aquest documental és una coproducció entre Televisió de Catalunya, Alguienvoló i Televisió Espanyola.

Poeta, pintor, músic, maleït... Pepe Sales va ser un membre radical d'una generació d'esperits oberts que va ser fulminada abans d'hora per la sida, les drogues o la repressió social i sexual. L'oficialitat va passar d'ell tant com ell va passar de l'oficialitat.

El 2004, el seu recull de poemes "50 cançons d'amor i droga" va donar peu a dos treballs diferents: "Cançons d'amor i droga", espectacle i CD d'Albert Pla, i "Bloc de Lírica Dura/Homenatge a Pepe Sales", de Víctor Bocanegra.

Una faceta important de la seva obra és, precisament, l'audiovisual: els vídeos, molts inèdits o poc coneguts, que va realitzar unint la seva pintura amb imatges, música i, naturalment, amb les seves pròpies paraules. Petites pel·lícules que són punyents compendis del món extraordinari i revulsiu de Pepe Sales, plenes de contingut, d'ànima, de suor i d'humor.

El documental presenta definitivament el personatge i mostra el seu poc conegut treball audiovisual: alguns dels videoclips que va realitzar per al programa "Glasnost", de Televisió Espanyola (emesos entre els anys 1989-1992), i una selecció del material que va anar-se enregistrant els últims anys de la seva vida, alguna actuació i algun material domèstic de la seva vida de "pringat". Albert Pla ("He sido poseído por Pepe Sales"), potser la persona que més s'ha identificat amb Pepe Sales, a més de codirigir el documental, fa de presentador o introductor de tot plegat, i concelebra tota la pel·lícula.

El documental s'arrodoneix amb una sèrie de breus intervencions de col·laboradors, amics i altra gent que el va conèixer, com Víctor Bocanegra, Agustí Fernàndez, Lulú Martorell, Joan Sales, Martí Sales, Toni Boneo, Francisco Casavella…

En paraules de Luis Hidalgo a "El País" del 6 de juliol de 2007, en la prèvia del concert que, per homenatjar i reivindicar Pepe Sales va reunir a Granollers, entre d'altres, Albert Pla, Víctor Obiols i Nacho Vegas: "Los manuales más sobados indican que para ser un artista de verdad maldito se han de verificar varias condiciones. Una es morir antes de tiempo. Otra consiste en haber sido toxicómano. La tercera indica que la popularidad ni tan siquiera puede rozar al candidato, y la cuarta es que la incomprensión de la sociedad ha de formar parte hasta del epitafio. También se valora tener una conducta sexual poco "ordenada" y ajena a lo que se entiende en un hombre como Dios manda. En mayor o menor medida Pepe Sales, nacido Josep Sales i Coderch, cumplió con estas premisas, a las que añadió su paso por prisión por tenencia de estupefacientes y, sobre todo, un talento inabarcable, un espíritu renacentista totalizador y una intención artística que palpitaba en todas y cada una de las manifestaciones creativas que emprendió en una vida que se consumió 43 días antes de cumplir los 40 años, allá por 1994."

Fitxa tècnica

Direcció artística: Albert Pla i Lulú Martorell            

Guió: Lulú Martorell   

Presentador-narrador: Albert Pla

Direcció tècnica: Toti Rovira                                          

Direcció musical: Judit Farrés

Productor Executiu: Morrosko Vila-San-Juan

Productora: Alguienvoló SL (Audiovisual & Arts)

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut