"El documental" recupera "Conxita Badia no existeix"

Demà dissabte, a les 22.40, "El documental", al 33, recorda la figura de Conxita Badia, una de les grans oblidades de la música catalana del segle XX, amb la reemissió de "Conxita Badia no existeix", l'òpera prima d'Eulàlia Domènech. Aquesta coproducció de TV3 és un retrat de l'exili musical català que va viure el país amb la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Conxita Badia va ser una dona excepcional, una d'aquestes figures rares que brilla amb intensitat pròpia i deixa un rastre únic. Va ser musa de mestres com Pau Casals i mestra de veus com la de Montserrat Caballé. I va fascinar músics, compositors, crítics i poetes com Eduard Toldrà, Enric Granados, Arnold Schoenberg, Ventura Gassol, Alfred Cortot o Manuel de Falla. Tot i això, avui és una desconeguda per al gran públic.

Eulàlia Domènech, besneta de Conxita Badia i directora del documental, no va arribar a conèixer la cantant en vida, però sempre havia sentit parlar de la seva genialitat. Aquest va ser el motiu pel qual va iniciar una recerca per trobar les filmacions de la seva besàvia, per entendre la seva màgia i redescobrir el seu art. El resultat és un viatge personal entorn d'una dona de magnitud inesperada, i també un viatge al passat recent de la música contemporània del país.

El llargmetratge inclou entrevistes a personatges com Montserrat Caballé, que va ser una de les deixebles predilectes de Conxita Badia; l'intel·lectual i historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte; la filla del compositor Eduard Toldrà, Narcisa Toldrà, i una de les filles de la mateixa Conxita, Mariona Agustí. Les vivències i records que relaten s'entrellacen en una narració emotiva que recupera algunes de les poquíssimes gravacions que es conserven de l'artista.

El documental és una producció de ZEBA Produccions i Batabat amb la coproducció de TV3, i compta amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC i del Grup Enderrock.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Eulàlia Domènech
Realització, fotografia i muntatge: Joan Vallverdú
Producció executiva: Jordi Ambròs (TV3), Sergi Sala (Zeba Produccions) i Oriol Cortacans (Batabat)
Producció: Marta Canals i Norma Marcos
Producció delegada TV3: Ruth Llòria
Producció i realització a l'Argentina: Travelling Films
Documentació: Marta Torras
Operador de càmera: Tino Solé
Arranjament musical: Narcís Bonet
Grafisme: Sergi Esgleas
Lingüista: Carme Altet
Suport d'àudio: Martí Duch
Espanya, 2012

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut