Una imatge del documental "La Gemma té un pla", produït per TV3
Una imatge del documental "La Gemma té un pla", produït per TV3

El documental "La Gemma té un pla", produït per TV3, i "Solidaris", de Catalunya Ràdio, Premis de Civisme als Mitjans de Comunicació 2021

"La Gemma té un pla", un documental produït per TV3, i el programa "Solidaris", de Catalunya Ràdio, han estat guardonats amb el Premi de Civisme als mitjans de comunicació, que atorga el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Avui, "La Gemma té un pla", documental de TV3 dirigit i produït per Arantza Diez, i "Solidaris", programa de Catalunya Ràdio que condueix i dirigeix Mercè Folch, han estat guardonats amb els Premis de Civisme 2021 als Mitjans de Comunicació, en les categories de treball televisiu i treball radiofònic.

L'acte de lliurament d'aquests premis ha tingut lloc al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona i ha estat presidit per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, la directora general d'Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, i el secretari d'Habitatge, Carles Sala.

Els Premis de Civisme als Mitjans de Comunicació, que atorga el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, reconeixen treballs que han sobresortit pel tractament de valors de civisme i han exercit un determinat impacte social. Enguany, el jurat d'aquesta modalitat ha estat presidit per la Consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, i format per la directora general d'Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech; el cap de l'Oficina de Comunicació del Departament, Xavier Jordà, i els periodistes de reconegut prestigi Camilo Baquero, Laura Castro i Taïs Gutiérrez.

El documental "La Gemma té un pla", premiat en la modalitat televisió, explora les raons íntimes que porten algú a posar en risc la tranquil·litat de la seva vida per ajudar els altres. És una història de rebel·lia i de determinació, una història petita, protagonitzada per gent normal i corrent que impugna les normes del sistema.

L'estiu del 2016, mentre Arantza Diez escrivia els últims capítols del llibre "Lesbos, a cor obert", va rebre tres trucades de la Gemma Poca, una infermera de primària de Castellterçol, que buscava una periodista que documentés un projecte que un grup d'activistes catalanes havien posat en marxa a la ciutat de Tessalònica, a "Micropolis", un espai social ocupat on famílies refugiades podien autoorganitzar-se. Així va néixer aquest documental que explica la història de la Gemma, que posa en perill la seva vida intentant travessar en cotxe les fronteres dels Balcans amb una família de refugiats afganesos de manera clandestina. El documental es va estrenar el març d'enguany al "Sense ficció", emmarcat dins la programació especial amb motiu de la celebració de la Setmana de les Dones.

Per la seva banda, el programa "Solidaris", de Catalunya Ràdio, que condueix i dirigeix Mercè Folch, ha estat guardonat amb el Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació en la categoria de treball radiofònic. El jurat ha valorat "l'exercici periodístic d'aquest programa en els dos capítols dedicats a les migracions, especialment el de mares migrants, que aborda amb gran sensibilitat realitats molt dures i invisibilitzades dels trajectes migratoris. Destaca també la pluralitat de testimonis (dones migrades, professionals que les atenen, psicòlegs...), així com la qualitat del producte pel que fa al muntatge i al so".

El programa va visitar Ödos, l'únic centre dedicat a dones migrants que arriben amb els seus fills en pastera a Espanya, per recollir el testimoni de les experiències viscudes. El resultat va ser el reportatge titulat "Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora". De fet, moltes dones fugen de la violència, de matrimonis forçosos, mutilació genital o manca de llibertats, i troben a Ödos un oasi en la seva travessia cap a una vida millor: acolliment, atenció sanitària i emocional, i seguretat. A més, el programa fa una anàlisi de les polítiques migratòries i convida els oients a reflexionar sobre la corresponsabilitat amb el que passa als seus països d'origen.

"Solidaris", referència informativa en drets humans, justícia social, pau i cooperació, s'emet els dissabtes de 21.00 a 22.00.

tv3.cat
catradio.cat

Anar al contingut