"Viatge d'hivern", d'Anna Sanmartí
"Viatge d'hivern", d'Anna Sanmartí
DIJOUS, A LES 23.10

"El documental" estrena "Viatge d'hivern", un retrat de Mateo Vilagrasa i la seva obsessió per la vida

Demà, a les 23.10, "El documental" del 33 estrenarà "Viatge d'hivern", un retrat de Mateo Vilagrasa, un dels grans artistes de finals del S.XX, una ànima nòmada que, a través de l'art, els viatges i una mirada interior, buscava una raó a l'existència.

Mateo Vilagrasa , un dels grans artistes de finals del segle XX, preparava la seva última gran exposició intentant reivindicar d'una vegada per totes el sentit de la seva obra. Després de tenir un accident que el va deixar tetraplègic l'any 2006, Vilagrasa s'entrega en cos i ànima a entendre i reflexionar sobre la seva obra, la qual contempla i ordena, incapaç de pintar mai més, a través d'un ordinador. Mentrestant, assegut en una cadira, continua reflexionant sobre què han significat per a ell les seves pintures, filosofa i medita sobre el sentit de la vida, de l'art, de la veritat i de la soledat.

El seu passat ple de vivències i d'explosió creativa es veu interpel·lat per un present mancat de tot el que el definia, sense creació artística i sense nomadisme.

El documental, dirigit per Ana Sanmartí, acompanya en Mateo en el seu procés de reflexió durant el dia a dia de tot un any a la Cardosa, el castell on viu, i assisteix al diàleg amb seus els amics, personatges importants del món de la cultura, filosofia i política. A través d'ells, en Mateo qüestiona i intenta donar sentit a la seva vida anterior, i, amb ella, a tot el seu llegat artístic.

El 16 de novembre del 2018, i mentre encara s'estava gravant el documental, Vilagrasa mor als 74 anys. Sobtadament, el documental que volia reivindicar el seu nom, el seu llegat i traspassar els dubtes i reflexions de l'artista a l'espectador, es transforma en un treball pòstum de l'artista. La peça pateix una metamorfosi i acaba transformant-se en un testimoni de la vida i la mort de Vilagrasa. Se'n reprèn el rodatge sis mesos després de la seva defunció.
"Viatge d'hivern" es converteix així en un diàleg entre Ana Sanmartí, que intenta descobrir qui era el veritable Mateo Vilagrasa, i el mateix artista, que s'expressa a través dels records, de cintes antigues, i de les seves persones més properes, que intenten honrar la seva memòria.

Fitxa tècnica

Direcció: Anna Sanmartí
Guió: Anna Sanmartí, Rafael Molés
Realització: Anna Sanmartí i Ventura Durall
Productor executiu Bas: Valti Roda
Productor executiu Suica: Natalia Maestro
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: José Luis González Iglesias i Àlex García
Muntatge: Pepe Andreu
Director de producció: Patricia Velert i Lídia Pradas
Música: Alberto R. Lucendo
Lingüista: Jordi Mir
Grafisme: Sara Marco
Veu en off: Anna Sanmartí

"Viatge d'hivern" és una producció de Broadcaster Audiovisual Services, SL, en coproducció amb Televisió de Catalunya, Suica Productions, SL i Nanouk Films, SL , amb la col·laboració d'À Punt i el suport de l'ICEC, l'IVAC i la Fundació Mateo Vilagrasa.

tv3.cat/eldocumental
twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut