Toloriu_documental
DIJOUS, A LES 22.40

"El documental" estrena temporada amb "Toloriu", una pel·lícula documental entre la realitat i la llegenda

Demà dijous, a les 22.40, "El documental", al 33, estrena nova temporada amb l'emissió de "Toloriu", una pel·lícula documental en què la directora Patricia Ordaz viatja a aquest poble remot del Pirineu català, on s'explica la curiosa llegenda d'una princesa asteca que va arribar a aquelles terres fa 500 anys. En els límits entre la realitat i la llegenda, es construeix un relat que parla de la relació humana amb els indrets que estimem, els llocs on sempre intentem tornar.

A Toloriu, un poblet enclavat al Pirineu català, s'explica la llegenda de la Xipahuatzin, una filla de l'emperador asteca Moctezuma, que va ser duta allà pel baró Joan de Grau durant la conquesta de Mèxic. Uns quants anys després de la seva arribada, incapaç d'adaptar-se al fred hivernal de les muntanyes, la princesa va desaparèixer.

La mexicana Patricia Ordaz pren aquesta història, entre la llegenda i el somni, com a punt de partida per acostar-se a aquest petit poble dels Pirineus, explorar els paisatges que en el passat van acollir Xipahuatzin i, alhora, intentar relatar la història d'aquesta dona oblidada.

A més, en la seva recerca, Patricia Ordaz també troba les històries d'un poble gairebé deshabitat, on la seva gent només torna a l'estiu. Mentre el poble canta i balla durant la Festa Major, és evident que hi ha alguna cosa que queda guardada molt endins de cada persona i que només es pot desenterrar quan s'està lluny, quan hem deixat el lloc al qual pertanyem.

"Toloriu" és una pel·lícula que parla d'una cosa tan humana com l'amor incondicional que professem als llocs que són nostres, els llocs que ens han marcat perquè allà vam

aprendre els significats de les coses del món, perquè els hem omplert d'allò que

estimem i dels nostres records. Llocs geogràfics o de la memòria, que es queden o que ja han desaparegut, llocs als quals finalment sempre volem tornar.

Fitxa tècnica i artística

Direcció, guió i realització: Patricia Ordaz
Producció: Valérie Delpierre
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Directora fotografia: Mireia Salgado
Muntatge: Sergio H. Martín i Mercedes Dominioni
Director de producció: Eduard Fisa

"Toloriu" és una producció d'Inicia Films, coproduïda per Bohio Produccions, que compta amb la col·laboració de la CCMA i amb el suport de l'ICEC, l'ICAA i l'IMCINE.

tv3.cat/eldocumental
tv3.cat/33

Anar al contingut