Dijous, a les 23.50

"El documental" estrena "Paradís pintat"

Demà, dijous, a les 23.50, "El documental", al 33, estrena "Paradís pintat", el dia a dia de la pallassa Pepa Plana a partir del seu espai de creació al Delta de l'Ebre i de les persones que l'envolten, per retratar la seva recerca del paradís personal i la història que l'ha portat fins a aquest punt. Una producció de Produccions Saurines en coproducció amb Televisió de Catalunya, que també mostra la riquesa artística del territori amb la participació de diferents artistes i col·lectius de la zona.

El paradís no existeix, o només existeix com a idea platònica, com a concepte utòpic. Cercar-lo pot esdevenir un incentiu vital per a moltes persones, però també motiu de desencís. Aquest documental desenvolupa aquesta idea a partir de la història d'unes persones que busquen el paradís i que, tot i els esforços, no l'han trobat encara.

A través de l'espectacle de la pallassa Pepa Plana, "Paradís pintat", una mirada singular sobre el problema de les migracions al Mediterrani, el documental confronta diversos exilis, propis i aliens, a la cerca d'un lloc millor on viure.

La protagonista

La pallassa i actriu Pepa Plana, Premi Nacional de Cultura 2014, n'és la protagonista. Nascuda a Valls el 1965 en una família marcada per l'èxode republicà, aquesta migració ha influenciat la seva trajectòria artística: la maternitat d'Elna, el camp de

refugiats d'Argelers i altres espais de la memòria han aparegut en algunes de les seves obres. Després de trenta anys de trajectòria professional ha esdevingut la pallassa referent a Catalunya i una de les més reconegudes a Europa. Fa sis anys, en la cerca del seu paradís professional, va aconseguir entrar al Cirque du Soleil, màxim exponent mundial del circ, on va experimentar un desencís personal en adonar-se que no és el model que encaixa en la seva manera de ser i crear.

Això la va portar a instal·lar-se en una antiga granja al Delta de l'Ebre, per posar en marxa el seu espai de confort. S'hi va establir amb el seu company per crear La Pallarassa. Centre de Producció d'Arts Escèniques, però el projecte avança a poc a poc. Això no impedeix, però, que continuï creant espectacles. El rodatge d'aquest documental s'ha desenvolupat paral·lelament a la creació de l'espectacle "Paradís pintat", que narra la història d'un àngel de la guarda que vol salvar les persones que s'ofeguen al Mediterrani, de camí al seu imaginat "paradís europeu".

El documental

El paisatge mutant, vague i melangiós del Delta és l'escenari des d'on la Pepa Plana interactua amb diversos agents d'aquest territori de l'extrem sud de Catalunya, amb els quals comparteix la utopia de cercar el paradís, entre arrossars i a través de l'art. Però "Paradís pintat" també recorre alguns dels espais que han marcat la vida de la protagonista, llocs dels quals ha marxat sempre a la cerca d'un nou paradís.

Aquesta història també transcorre a Barcelona, on va estudiar a l'Institut del Teatre, on es va consolidar professionalment i on ha estrenat totes les seves produccions. Valls, la seva ciutat natal, també pren protagonisme en aquesta història perquè és on va pujar per primer cop a un escenari i des d'on va viure la seva "primera migració". En tots aquests espais interactuarà amb actors, actrius, amics i familiars per recordar les primeres experiències artístiques i vitals. Amb ells, reflexionarà sobre temes tan diversos com les migracions, la relació entre el món urbà i el món rural o els models de producció artística.

Direcció i guió: Elisenda Trilla Ferré
Realització: Oriol Gracià Carles
Productor: Guillem Voltas Calbet i Elisenda Trilla Ferré
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: Guillem Voltas Calbet

"Paradís pintat" (2018), una producció de Produccions Saurines, SCCL en coproducció amb Televisió de Catalunya.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut