"El documental" estrena "Guillem d'Efak. L'ànima negra de l'illa"

Demà, a les 22.00, "El documental", recupera dos oficis tradicionals a través de dues produccions. Per una banda, el d'una nissaga de pescadors de Badalona, els Costa, amb "Mar de fons". Per altra banda, el de forner artesanal amb Miquel Pujol i el documental "La vida dolça". Aquestes dues produccions també es podran veure a TV3 a la carta amb drets d'emissió a Espanya: "Mar de fons" durant trenta dies, i "La vida dolça" durant set dies.

A continuació, a les 23.00, "El documental" estrena, al 33 i a tv3.cat, amb drets d'emissió a Espanya, la coproducció de TV3 "Guillem d'Efak. L'ànima negra de l'illa", una aproximació a la vida del poeta i cantant mallorquí Guillem d'Efak, nascut el 1929 a Guinea Equatorial.

"Mar de fons"

El documental, dirigit per Bruno López i Florencia Luna, i que va comptar amb la supervisió de Ventura Durall, és un cant a l'ofici del pescador tradicional, a la preservació del medi ambient, i al seu relleu generacional.

"Mar de fons" és un retrat de la desaparició de la fauna marina sota les aigües contaminades del litoral català, fet que arrossega l'extinció de l'ofici de la pesca tal com s'ha practicat al Mediterrani durant segles. Ramon Costa i els seus dos fills  formen una de les últimes famílies de pescadors artesanals que continuen sortint a pescar al port de Badalona. La seva història de vida ensenya com la mutació del paisatge natural comporta, de manera inevitable, el canvi del paisatge humà.

Aquesta producció d'ESAC Films va obtenir els premis a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine de l'Antàrtida (Xile, 2013), i el Premi Badalona en Curt Filmets, al Badalona Film Festival del 2014.

"La vida dolça"

Miquel Pujol, un forner artesà de barri, dels que queden ben pocs, ha anunciat el tancament d'un establiment centenari, un símbol per al barri, per a Palma i tot Mallorca. Ubicat al nucli antic de la ciutat, és un dels últims comerços tradicionals supervivents en què abans era una barriada viva i amb un gran entramat comercial.

Amb més de 49 anys, Miquel s'ha dedicat tota la vida a repartir alegria i crear felicitat a través dels seus dolços. Turistes i veïns han gaudit de les seves llepolies, fins i tot ha tingut clients de renom com l'artista Miquel Barceló, o els cantants Maria del Mar i Joan Manuel Serrat. Segurament, l'èxit de Can Miquel recau en el mateix Miquel Pujol, una persona càlida i amb sentit de l'humor, però alhora descarat, sense pèls a la llengua i amb filosofia de vida.

El 18 de febrer del 2014, dos anys després de la realització del documental, dirigit per Marta Alonso, Miquel va morir, però la seva petjada continuat latent. Es va fer un caparrot en el seu honor, es va col·locar una placa commemorativa a la façana del seu forn, i els seus fills han obert un forn amb el nom de "La vida dolça".

"Guillem d'Efak, l'ànima negra de l'illa"

Guillem d'Efak va ser un poeta i cantant mallorquí d'origen guineà, una persona molt culta (tot i els seus orígens humils), intel·ligent, ocurrent, divertida, vital i amb una sensibilitat excepcional. Li agradava tant jugar a seduir i provocar situacions que, fàcilment, podien convertir-se en anècdotes que, amb el temps, s'han convertit en una sèrie de llegendes, fent d'ell una mena de mite. A Catalunya se'l recorda com a cantant i integrant del moviment de la Nova Cançó, i poc se'n sap de la seva obra poètica o de la seva vida personal. En canvi, a Mallorca, coneixen més facetes creatives de Guillem, sobretot la poètica, i les vitals.

En el documental, l'actor i dramaturg Pep Tosar viatja a Mallorca per entrevistar els qui van conèixer Guillem d'Efak i, així, fer una obra de teatre sobre el poeta. Es tracta d'un recorregut que l'endinsa en la vida d'aquest personatge que, com ell deia, "només estava compromès amb la vida". Els qui el van conèixer també assenyalen que tenia un profund compromís amb el poble.

De tornada a casa, Pep recorda tot el que li han explicat sobre Guillem les persones amb qui ha parlat: amics de la infància, companys de viatge i la seva viuda. Entre tots l'han ajudat a refer la vida de Guillem d'Efak i a donar a conèixer una dimensió humana a qui, fins ara, era només un personatge. Així, Pep Tosar construeix, dins seu, un Guillem d'Efak propi que protagonitzarà la seva obra teatral "Tots aquests dois".

El documental, produït per Manual, amb la coproducció de TV3,  Nova Televisió i IB3, amb la col·laboració de GOC Networking, cellers Ànima Negra, Baleària i la Fundació Carulla, s'emetrà demà simultàniament al 33 i a IB3 Televisió.

Fitxa tècnica

Direcció: Manuel Benavente i Alfons Garrido
Guió: Marga Ninou
Productors executius: Jordi Ambròs (TVC), Manu Benavente (Manual), Paula Serra (Nova Televisió) i Nacho Tejedor (IB3)
Productors delegats TVC: Joan Pavón i Elisa Plaza
Realització i direcció fotografia: Alfons Garrido
Música: Guillem d'Efak – Fons Concèntric
Pep Tosar i Guillem d'Efak: Pep Tosar

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut