Tomàs Pladevall revisa, emocionat, el revelat d'uns fragments de pel·lícula caducada fabricada fa més de cent anys. Actualment encara es conserven uns quants metres d'aquesta pel·lícula verge a la Filmoteca de Catalunya
Dijous, a les 23.30

"El documental" estrena "D'ombres", un homenatge al director de fotografia Tomàs Pladevall

La setmana de l'entrega dels XV Premis Gaudí, "El documental", al 33, vol retre homenatge a Tomàs Pladevall, Premi Gaudí d'Honor de l'any passat, i demà, a les 23.30, estrenarà "D'ombres". Aquesta coproducció de TV3 dirigida per Joan Tisminetzky fa un retrat del ja retirat però incansable director de fotografia Tomàs Pladevall.

Tomàs Pladevall és un admirat director de fotografia, un mestre de la llum que ha decidit recuperar i classificar el seu arxiu personal per preservar-lo i fer-lo accessible a tothom. Però la primera de les seves pel·lícules, "Robin Hood nunca muere", està perduda. 

Tancar la darrera caixa és una tasca difícil. Amb el rigor que el caracteritza, va completant el seu llegat, però al mateix temps, l'impuls per seguir experimentant fa que el seu arxiu s'expandeixi en lloc de tancar-se. 

Retirat de la professió, Tomàs Pladevall no pot evitar jugar amb la llum i les ombres, rodar durant els solsticis ni buscar els secrets de pel·lícules centenàries, com si fos un mag alquimista

El documental es va estrenar de manera oficial al festival Internacional de Cinema de Gijón, el novembre del 2021, i Joan Tisminetzky va rebre el premi DCP Deluxe del festival a Millor Director de Llargmetratge Espanyol. 

Fitxa tècnica 

Direcció: Joan Tisminetzky
Guió: Joan Tisminetzky, Francina Verdés i Laura Huguet
Productor: Francina Verdés i Pere Marzo
Productor executiu TVC: Jordi Ambrós Hortensi
Productor delegat TVC: Daniel Barea Delgado
Director fotografia: Joan Tisminetzky
Muntatge: Pere Marzo
Director de producció: Francina Verdés
Lingüista: Dolors Senserrich
Grafisme: Mar López 

"D'ombres" és una coproducció de Colibrí Studio i TV3, que compta amb la col·laboració d'Antaviana, Films59, Ovide, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Filmoteca de Catalunya i l'ESCAC. 

tv3.cat/eldocumental 
twitter.com/eldocumental33 

Anar al contingut