Recreació de la pujada a la Maleïda, cim de l'Aneto, de Jacint Verdaguer
Dijous, a les 23.30

"El documental" emet "Maleïda 1882", la travessa pirinenca de Jacint Verdaguer

Demà, dijous, a les 23.30, "El documental", al 33, emetrà "Maleïda 1882", una pel·lícula documental d'Albert Naudín que recrea l'apassionant viatge de descoberta del poeta i explorador català Jacint Verdaguer a l'Aneto.

"Maleïda 1882" també està disponible a la plataforma TV3alacarta. 

L'estiu del 1882, Jacint Verdaguer va resseguir el Pirineu a peu i de cap a cap. Estava començant a escriure el que seria un dels seus millors poemes, "Canigó". Més de 140 anys després, la pel·lícula recrea amb absoluta fidelitat la travessa pirinenca del poeta per rescatar de l'oblit una gran gesta de la nostra història pirinenca: la primera gran travessa d'alta muntanya, fins el cim de l'Aneto, protagonitzada per un català il·lustre.

Què empeny les persones a voler conquerir cims? En el cas de Verdaguer, és el poeta o l'aventurer? Què el va portar a planificar la pujada a l'Aneto quan encara cap català no ho havia fet abans? El documental, òpera prima d'Albert Naudín, tan rigorós en la recreació de l'expedició com sensible en el retrat del poeta romàntic, cerca el mite del superhome, de l'explorador, del muntanyenc, d'aquell que es pot enfrontar amb qualsevol repte encara que no surti ben parat, d'un personatge que inspira anhels de llibertat.

L'aventura èpica del rodatge

Tot descobrint el vessant més aventurer i muntanyenc de Jacint Verdaguer, el film recrea l'itinerari que va seguir en el seu ascens a l'Aneto, també conegut com la Maleïda, a través dels versos del poeta i els textos d'investigació de Bernat Gasull, recollits al llibre "Maleïda" (Verdaguer Edicions, 2015). L'equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d'alta muntanya, va registrar tota la ruta pirinenca de Verdaguer, encarnat per Lluís Soler i Santi Pocino, reproduint les condicions, vestimentes, equips de muntanya de l'època i ambients als pobles per on va passar.

Resseguir els vells camins de Verdaguer més de 100 anys després ha estat per a l'equip un doble repte, artístic i tècnic. El poeta volia pujar la Maleïda, però només comptava amb la seva fortalesa, guies inexperts, mapes incomplets i unes sabates que avui ningú gosaria calçar-se per emprendre una aventura d'aquesta magnitud. El documental ha afrontat el repte artístic, per una part, de correspondre amb imatges els textos de Verdaguer, una empresa difícil traslladada a la pantalla amb la interpretació i veu de Lluís Soler i Santi Pocino, la rigorosa documentació del llibre de Bernat Gasull i els espectaculars paratges rodats; i el repte tècnic, per l'altra, ja que una de les premisses del film era recrear fidelment l'expedició de Verdaguer a l'Aneto.

Fitxa tècnica

Direcció: Albert Naudín
Guió: Bernat Gasull
Producció: Albert Naudín
Producció associada: Jordina Boix
Fotografia: Samuel Colomer
Muntatge: David Ayllón i Albert Naudín
So i música: Albert Naudín
Assessorament: Carme Torrents i Bernat Gasull

"Maleïda 1882" és una coproducció de TV3 amb FilmeXplora i amb el suport de la Fundació Jacint Verdaguer.

tv3.cat/eldocumental
twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut